Linkuri accesibilitate

Ministerul Sănătății primește bani în plus pentru a cumpăra remdesivir


Remdesivir - tratament folosit cu succes pentru tratarea pacienților cu coroanvirus

Guvernul a alocat 65 de milioane de lei Ministerului Sănătății pentru a cumpăra Remdesivir, tratament folosit cu succes pentru pacienții infectați cu coronavirus, iar 400 de milioane de lei sunt alocați pentru activități prioritare din cadrul programelor naționale de sănătate.

Decizia vineri în contextul în care spitalele din țară s-au plâns de lipsa tratamentului, iar Comisia Europeană a încheiat recent un contract cadru cu compania farmaceutică Gilead pentru a achiziționa în numele statelor membre.

„La solicitarea Ministerului Sănătății, Guvernul României a aprobat Hotărârea de Guvern privind alocarea de sume din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului, prevăzut în bugetul de stat pe anul 2020, pentru suplimentarea bugetului Ministerului Sănătății. Prin acest act normativ se alocă, suplimentar, Ministerului Sănătăţii, suma de 570.000 mii lei, fondurile fiind repartizate din Fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului prevăzut în bugetul de stat pe anul 2020”, anunță Ministerul Sănătății.

Potrivit sursei citate, din această sumă, cea mai mare parte, peste 400.000 mii lei vor fi utilizați pentru a se asigura continuitatea derulării unor activități prioritare din cadrul programelor naționale de sănătate, ca de exemplu: asigurarea testării de laborator prin metoda RT-PCR a persoanelor suspecte de infectare cu virusul SARS-CoV-2, realizarea activităților de limitare a răspândirii infecției SARS – CoV2 la nivelul direcțiilor de sănătate publică, acordarea tratamentului antiretroviral pentru bolnavii cu infecție HIV/SIDA, continuarea vaccinării antigripale a persoanelor din grupele la risc de a contracta gripa sau de a dezvolta complicații ale acesteia, realizarea activitatilor necesare pentru asigurarea colectarii si testarii sangelui si produselor sanguine, realizarea activitatilor de transplant de organe, țesuturi și/sau celule de origine umană.

„De asemenea, suma de 65.000 mii lei va fi utilizată de către Ministerul Sănătății pentru achizitionarea medicamentului Veklury (Remdesivir) necesar pentru tratamentul pacienților cu infecție COVID. Medicamentul Veklury (Remdesivir) este medicament autorizat la nivel mondial și la nivelul Comisiei Europene ca tratament specific pentru pacienții infectați cu SARS CoV 2. În scopul asigurării accesului egal la acest medicament al tuturor paciențlor la nivel european, la nivelul Comisiei Europene a fost realizată o procedură de achiziție comună, în numele și pentru Statele Membre, aceasta urmând a fi finalizată în perioada imediat următoare. Ținând cont de faptul că, la nivelul UE a fost adoptată strategia de achiziție centralizată, prin intermediul Comisiei Europene, iar Statele Membre pot încheia contracte subsecvente în baza Acordului Cadru încheiat între Comisie și producător, Ministerul Sănătații din România trebuie să asigure cadrul legal necesar în vederea posibilității achiziționării medicamentelor necesare în perioada octombrie – decembrie 2020”, transmite Ministerul Sănătății.

Anti-viralul Remdesivir, produs de compania americană Gilead, este absorbit în cea mai mare parte de cererea spitalelor și guvernului din SUA, în restul piețelor din lume ajungând din ce în ce mai sporadic. În România, el ajunge la nivel centralizat, distribuit printr-un mecanism de achiziție comună al Comisiei Europene, însă nu este suficient pentru toți pacienții bolnavi de Covid-19, așa că este administrat doar cazurilor grave, care ajung în terapie intensivă.

Remdesivirul este un medicament produs în Statele Unite, pe care MIT (Massachusetts Institute of Technology)​ îl consideră potrivit pentru tratarea pandemiei, fiindcă a dat rezultate pe testele aplicate pe șoareci infestați cu alți coronaviruși, SARS și MERS, fiind vorba despre o structură genetică asemănătoare cu a noului coronavirus. Este folosit în tratarea Ebola. Are atuul că inhibă multiplicarea virusului care a provocat pandemia.

Forțele ucrainene resping atacurile rusești „nelimitate" pe frontul din Donețk
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:36 0:00
XS
SM
MD
LG