Linkuri accesibilitate

Miniștrii de Externe ai SUA și Marii Britanii, în vizită comună în Ucraina


Secretarul de Stat al SUA, Antony Blinken, și ministrul de Externe al Marii Britanii, David Lammy. Londra, 10 septembrie 2024.
Secretarul de Stat al SUA, Antony Blinken, și ministrul de Externe al Marii Britanii, David Lammy. Londra, 10 septembrie 2024.

Șefii diplomațiilor americană și britanică merg miercuri împreună în Ucraina pentru a discuta inclusiv relaxarea restricțiilor impuse folosirii armelor occidentale în Rusia. Vizita vine pe fondul noilor acuzații aduse Iranului că a furnizat Rusiei rachete balistice pentru a le folosi în Ucraina.

Secretarul de stat american Antony Blinken a luat trenul spre Kiev alături de ministrul de Externe britanic, David Lammy în orașul polonez de frontieră Przemysl și urmează să se întâlnească la Kiev cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski.

Liderul de la Kiev și-a intensificat în ultimul timp presiunile pentru ca Ucraina să obțină de la occident arme mai puternice și mai puține restricții de folosire, scrie Agence France-Presse (AFP).

La Washington, președintele Joe Biden, a spus că administrația lui lucrează la posibilitatea de a permite Ucrainei să folosească arme cu rază mai lungă de acțiune.

Joe Biden, deși susține puternic Ucraina, a declarat anterior că vrea să evite un conflict direct între Statele Unite și Rusia, cele două mari puteri nucleare ale lumii.

Antony Blinken, la o întâlnirea de marți, la Londra, cu David Lammy, a declarat că Statele Unite s-au angajat să ofere Ucrainei ceea ce are nevoie pentru a fi eficientă în fața agresiunii rusești.

Vorbind despre o posibilă permisiunea a SUA de a folosi arme cu rază lungă de acțiune, Antony Blinken a spus: „Nu o excludem niciodată, dar atunci când decidem, vrem să ne asigurăm că se face în așa fel încât să poată avansa ceea ce ucrainenii încearcă să realizeze”.

Rachetele iraniene pentru Rusia

Discuțiile reînnoite despre armele cu rază lungă de acțiune vin după ce autoritățile SUA au declarat că Iranul a trimis rachete Rusiei. Antony Blinken a declarat că acestea vor lovi Ucraina în câteva săptămâni.

Rachetele cu rază lungă de acțiune ar putea fi folosite pentru a lovi zone îndepărtate de linia frontului, aflate în vestul Ucrainei.

Țările occidentale au anunțat noi sancțiuni împotriva Iranului despre care au spus că a sfidat avertismentele repetate.

Astfel, SUA, Marea Britanie, Franța și Germania au anunțat sancțiuni, inclusiv interzicerea companiei aeriene naționale iraniene de a zbura spre Europa.

La începutul acestui an, Statele Unite a permis Ucrainei să îi folosească armele pentru a lovi forțele ruse atunci când se află în conflict direct peste graniță.

Una din cererile cheie ale Ucrainei este însă de a i se permite să folosească sistemele de rachete tactice furnizate de SUA, ATACMS, care pot lovi ținte de până la 300 de kilometri distanță.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

  • 16x9 Image

    Adrian Ardelean

    S-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2023. A intrat în presă în 2002 și s-a format că jurnalist la BBC World Service Romania. A lucrat mai apoi atât pentru posturi de radio și televiziune naționale ca Europa FM, Digi24, cât și pentru posturi de radio și televiziune regionale ca Transilvania LIVE, Radio Romania Cluj sau EBS Radio Cluj. Experiența lui include producerea și prezentarea de emisiuni live, jurnale de știri, dar și realizarea de analize, reportaje și documentare pe subiecte ce țin de actualitatea în economie, administrație și societate.

XS
SM
MD
LG