Linkuri accesibilitate

Ministrul Agriculturii demisionează


Adrian Oroș va demisiona din funcție. Este al șaselea ministru din cabinetul Cîțu care demisionează.
Adrian Oroș va demisiona din funcție. Este al șaselea ministru din cabinetul Cîțu care demisionează.

Ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Adrian Oroș, a anunțat pe pagina de sa Facebook că își va depune, marți, demisia. Oroș, care l-a susținut la congresul abia încheiat al liberalilor pe Ludovic Orban, a prezentat o listă de motive care l-au determinat să ia această decizie.

Potrivit acestuia, bugetul ministerului pentru anul 2021 reprezintă doar 60% din execuția bugetară a anului 2020, cu efecte asupra programelor aflate în derulare.

La rectificarea bugetară, Ministerul Agriculturii a primit „o sumă infimă, absolut insuficientă”, arată Oroș.

„În PNRR nu a fost cuprins niciun proiect major pentru agricultură. Asta deși în primul draft trimis la Comisie, în noiembrie 2020, PNRR conținea un proiect complex pentru gestionarea apei în agricultură (irigații, desecare/ drenaj și sistem antigrindină), în valoare de 6,5 miliarde euro, proiect asumat în Programul de guvernare, alături de Rețeaua de depozitare, procesare si distribuție a produselor românești, alt proiect care nu a mai avut loc in PNRR”, acuză ministrul.

Acesta a mai acuzat că nu „există suficientă determinare pentru eradicarea activității samsarilor, a vânătorilor de subvenții și a pieței negre, care afectează fermierii corecți” și, din acest motiv, orice subvenție, orice formă de sprijin devine ineficientă.

Prim-ministrul Florin Cîțu urmează, cel mai probabil, să desemneze un ministru interimar la Agricultură.

Adrian Oroș este al șaselea ministru din cabinetul Cîțu care demisionează luna aceasta. Pe 6 septembrie, cinci miniștri ai USR, precum și vicepremierul Dan Barna, și-au prezentat demisia ca formă de protest împotriva revocării din funcție a colegului lor, ministrul Justiției Stelian Ion.

  • 16x9 Image

    Ionuț Benea

    A intrat în presă dintr-un pariu și a rămas aici din convingere. A debutat în jurnalism în 2008 și a trecut prin redacții locale sau naționale importante, precum Ziarul de Iași sau Adevărul. A fost implicat în mai multe proiecte editoriale independente coordonate de Freedom House și Centrul pentru Jurnalism Independent.

    S-a alăturat echipei în 2021 ca senior-correspondent, funcție pe care o ocupă și în prezent. Din iulie 2021 până în ianuarie 2023 a fost redactor-șef al Europei Libere România.

    Din ianuarie 2023 ocupă poziția de senior-correspondent.

XS
SM
MD
LG