Linkuri accesibilitate

Ministrul Apărării, Ciucă: Rusia are o poziția „asertivă” în regiune


Romania- Nicolae Ciucă , prim minister's Ludovic Orban proposal for defense

Ministrul Apărării Naţionale, Nicolae Ciucă, a vorbit, în cadrul unei mese rotunde organizată cu ocazia Conferinţei de Securitate de la Munchen, despre necesitatea monitorizării atente a dezvoltărilor securitare din zona Mării Negre, subliniind nevoia de consolidare a prezenţei NATO în regiune.

Potrivit unui comunicat al MApN, ministrul a subliniat importanţa strategică "crucială" a regiunii Mării Negre pentru securitatea europeană şi euro-atlantică.

General, în rezervă, ministrul Ciucă a subiniat pozitiția „asertivă” a Rusiei în regiune şi a vorbit despre „presiunea” asupra întregului flanc estic al NATO. În contrapondere, oficialul român a propus o abordare "coerentă şi cuprinzătoare" la nivelul Alianţei, în cadrul acţiunilor actuale şi viitoare.

Conform comunicatului MApN: „Ministrul Apărării Naţionale a prezentat poziţia României, deopotrivă geostrategică şi geopolitică, pe flancul estic al NATO, într-o regiune vulnerabilă a Alianţei, şi a subliniat necesitatea monitorizării atente a dezvoltărilor securitare din regiunea Mării Negre şi, ca o consecinţă a acestora, nevoia de consolidare a prezenţei NATO în regiune prin aplicarea unei viziuni de tip 'o singură ameninţare, un singur flanc, o singură prezenţă'. În acest sens, el a punctat importanţa implementării eficiente a prezenţei aliate adaptate şi a Pachetului de la Washington pentru Marea Neagră, prin participarea tuturor aliaţilor şi implicarea partenerilor regionali, în vederea îmbunătăţirii capacităţii aliate de supraveghere şi cunoaştere a situaţiei şi de intervenţie în caz de necesitate".

Conform MApN, demnitarul român s-a pronunţat pentru creşterea sinergiei implicării NATO şi Uniunii Europene în regiunea Mării Negre, în domenii concrete cum sunt contracararea acţiunilor hibride şi a ameninţărilor cibernetice, dezvoltarea mobilităţii militare şi a rezilienţei statelor şi societăţilor din această zonă.

Facebook Forum

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

XS
SM
MD
LG