Linkuri accesibilitate

La ce folosește un NATO Arab


Adel bin Ahmed Al-Jubeir, ministrul de Externe al Arabiei Saudite, un diplomat playboy, după cum l-a numit New York Times în trecut
Adel bin Ahmed Al-Jubeir, ministrul de Externe al Arabiei Saudite, un diplomat playboy, după cum l-a numit New York Times în trecut

„Extremiștii nu-și doresc să distrugă Londra sau Parisul, ci Mecca”, a explicat la București, ministrul saudit al Externelor, Adel al-Jubeir. Mecca, oraș aflat în vestul Arabiei Saudite, este locul unde s-a născut profetul Mahomed și a devenit cel mai important loc de pelerinaj pentru musulmani.

Șeful diplomației saudite, care a ținut o conferință la Biblioteca Centrală Universitară, a insistat asupra pericolului pe care îl reprezintă Iranul, fiindcă această țară „nu crede în granițe” și în „suveranitate”, „exportă terorism”, „oferă rachete unor organizații teroriste” și recurtează adepți pentru „extinderea revoluției islamice”. Arabia Saudită nu mai are relații diplomatice cu Iranul din 2016, dar divergențele au început imediat după căderea șahului în Iran, în 1979, când această țară și-a schimbat brusc direcția. Apoi lucrurile au explodat în vara anului 1987, când demonstranții șiiți veniți la Mecca au intrat în coliziune cu forțele saudite de ordine și au fost omorâți circa 400 de iranieni.

Ministrul de Externe din Arabia Saudită a consumat jumătate din timpul dedicat conferinței pentru a pune la punct Iranul și cealaltă jumătate, pentru a încerca să demonstreze cât de mult s-a modernizat țara lui în ultimii ani, de vreme ce jumătate de milion din tinerii saudiți studiază în occident, iar femeile încep să fie primite în instituțiile publice.

Pe Adel al-Jubeir, New York Times îl numea playboy-ul saudit, în vremea în care acesta era ambasador în SUA (2007-2015), perioadă în care a ajuns celebru pentru petrecerile pe care le dădea și unde veneau atât lideri politici, cât și jurnaliști cu ștaif. Atunci, diplomatul saudit purta costume englezești scumpe, dar între timp a adoptat stilul tradițional, pe care l-a afișat și la întâlnirile oficiale de la București.

Arabia Saudită încearcă de mai multă vreme să dezvolte relații cu România, care a rămas însă rezervată până acum, cu toate că între Riad și Washington există o axă strategică. Diplomatul saudit a ținut să vorbească despre politica non-ideologică a Riad-ului și despre faptul că Arabia Saudită nu crede în mișcarea pan-arabă. Pentru a face față problemelor de securitate, Arabia Saudită mizează mai degrabă pe un NATO arab, a precizat ministrul de Externe, Adel al-Jubeir: o idee americană lansată acum doi ani și jumătate, dar încă nepusă în practică. Obiectivul acestei alianțe ar fi să combată hegemonia iraniană din regiune.

Alianța Strategică a Orientului Mijlociu (MESA:Middle East Strategic Alliance) a fost anunțată în mai 2017 ca un parteneriat între Bahrein, Kuweit, Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite, plus Egipt și Iordania. Această alianță strategică, pe care Arabia Saudită o vede ca pe o alianță militară, nu și-a dezvoltat încă această latură.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG