Linkuri accesibilitate

Ministrul de Interne, Nicolae Moga, și-a dat demisia în contextul crimelor de la Caracal


Nicolae Moga, PSD, ministru de interne pentru șase zile, a demisionat după crimele de la Caracal
Nicolae Moga, PSD, ministru de interne pentru șase zile, a demisionat după crimele de la Caracal

La șase zile după ce a fost pus în funcție și în contextul celor două crime de la Caracal, în care Poliția a acționat haotic, ministrul de Interne Nicolae Moga și-a prezentat demisia.

Într-o scurtă declarație de presă, cu jumătate de oră înaintea ședintei CSAT la care urma să participe, Moga a anunțat că a demisionat.

Moga a declarat că luat decizia în urma discuții pe care a avut-o marți dimineață cu premierul Viorica Dăncilă.

"În urma unei discuții pe care am avut-o cu premierul, am decis să mă retrag din funcția de ministru de Interne. Retragerea din această demnitate trebuie văzută ca un nou început pentru minister. Toate aceste cercetări vor continua. Am încredere în oamenii onești și profesioniști din minister. Îi mulțumesc doamne premier pentru încredere și trebuie ca astfel de evenimente să nu mai fie posibile pe viitor”, a spus Nicolae Moga.

Acesta a mai declarat că în cazul Caracal a dispus "toate controalele posibile pentru identificarea vinovaţilor" și că are încredere "în oamenii oneşti din minister".

Sâmbătă, când scandalul crimei din Caracal a izbucnit și pe fondul informațiilor despre incapacitatea Poliției de a gestiona situația, Nicolae Moga a apărut public cu câtva declarații controversate și bâlbâite.

Ancheta este o anchetă complexă și atunci toate rezultatele... eu nu plec de-aici până nu finalizăm ancheta... toate rezultatele vi le vom pune la dispoziția dvs, pentru că vreau să asigur opinia publică: chiar dacă sunt de 48 de ore ministru, atâta timp cât voi fi ministru, n-o să las și cel puțin o să încerc să fac tot posibilul ca acest tragic eveniment să nu se mai întâmple(…) Eu am avut un program, că știți că am zis că mă duc la structurile din subordine, am avut un program astăzi de am fost la mai multe structuri din subordine și când am ajuns în minister, atunci am aflat, ați văzut, imediat am luat, am vrut să vin neapărat la fața locului, pentru că nu ne jucăm cu viața oamenilor. (...) Nici nu pot să vă spun cum s-a acționat, pentru că tragedia e așa de mare, încât vedeți că nici nu pot să vorbesc coerent acum”, spunea Moga.

Nicolae Moga este un afacerist conroversat din Constanța, care deține un complex de lux în valoare de 35 milioane de euro la granița dintre Mamaia și Năvodari, despre care presa a scris că a fost apropiat de Radu Mazăre și Nicușor Constantinescu. Mai exact, că era unul dintre oamenii de bază în așa numita Republică Mazăre și în afacerile învârtite în zonă de aceștia. Moga este membru PSD din 2003 si senator de Constanșa de trei mandate.

Luni și-a dat demisia și generalul Ionel Vasilca, directorul Serviciului de Telecomunicații Speciale (STS). Demisia acestuia a fost primită de președintele Klaus Iohannis care o va introduce pe ordinea de zi a ședinței CSAT de azi.

Generalul Ionel Vasilca a spus că a demisionat „pentru a nu afecta prestigiul instituţiei”.

„Fac precizarea că demisia nu a fost depusă ca urmare a existenţei unei sincope, inadvertenţe sau ca urmare a celei mai mici umbre de vinovăţie în exercitarea funcţiei de preluare şi localizare a apelurilor de urgenţă 112 de către STS, a neglijenţei mele în serviciu, a tratării superficiale sau a neasumării responsabilităţilor care privesc datoria mea şi a tuturor angajaţilor de a garanta funcţionarea continuă a serviciilor speciale, de cooperare şi a celor pe linia 112”, a anunțat șeful STS, printr-un comunicat de presă.

În urma celor două crime de la Caracal au mai demisionat șeful Poliției Române, Ioan Buda, prefectul județului Olt, Petre Silviu Neacșu, și șeful Inspectoratului de Poliție Județean Olt, Cristian Voiculescu.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG