Jumătate dintre măştile aflate pe piaţă nu protejează împotriva Covid, au arătat controalele făcute de ANPC, motiv pentru care ministrul Economiei, Virgil Popescu, va da un ordin pentru a-i obliga pe comercianți - hypermarketuri, farmacii, depozite, importatori - să precizeze acest lucru pe ambalaj.
„Vom emite un ordin care să spună clar că aceste măşti nu asigură protecţie împotriva Covid, ca oamenii să ştie când cumpără că, dacă acel produs este pe raft şi i se spune mască, el nu este o mască care protejează", a adăugat reprezentantul Guvernului.
El a făcut un apel la români să cumpere doar măști românești despre care a spus că sunt conforme și asigură necesarul intern.
„Sunt dezamăgit de calitatea măştilor de protecţie aflate pe piaţă în acest moment. Dacă vă spun că jumătate din măştile care se găsesc la comercializare, în momentul de faţă, în reţelele de distribuţie - hypermarketuri, farmacii, depozite, la importatori - nu respectă, adică nu ne protejează, aţi zice că exagerez, dar asta este realitatea. Vreau să dau un mesaj foarte clar că acest lucru trebuie să înceteze. Nu putem să acceptăm să fie puse la comercializare măşti care nu protejează populaţia (...). Toate măştile neconforme sunt măşti din import. Vreau să le spun românilor că avem peste 16 companii care produc măşti în România, care pot asigura întregul necesar de consum al României şi îi sfătuiesc să caute produse româneşti, pentru că sunt acreditate, sunt verificate şi sunt cele mai bune de pe piaţă", a spus ministrul Economiei, Virgil Popescu, citat de Agerpres.
ANPC a dat amenzi de 18 milioane de lei unor comercianţi care aveau la raft astfel de măşti neconforme. Ministrul le-a cerut retailerilor şi reţelelor de farmacii să nu mai permită la comercializare produse neconforme.
Peste 27 de milioane de măști au fost scoase până acum de pe piață.
Cum depistăm măștile conforme
Agenția Națională a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale din România (ANMDMR) a explicat, pentru Europa Liberă, care sunt elementele care trebuie să fie prezente pe etichetele măștilor și verificate în momentul achiziționării:
- Numele sau numele comercial și adresa producătorului. Pentru dispozitivele importate în UE, pentru a fi distribuite în UE, eticheta conține, în afară de acesta, numele și adresa reprezentantului autorizat, în cazul în care producătorul nu are sediul pe teritoriul UE
- Detalii strict necesare pentru a identifica produsul. Denumirea corectă este: mască facială de uz medical, mască chirurgicală sau derivate din acestea. În niciun caz mască de protecție.
- Numărul lotului, precedat de cuvântul „lot”
- O indicație precizând că dispozitivul este de unică utilizare
- Marcajul CE cu menționarea MDD 93/42/ECC sau HG 54/2009, respectiv MDR 2017/745 (una dintre aceste reglementări)
- Instrucțiuni de utilizare. Dacă nu sunt inscripționate pe cutie, trebuie să se regăsească în interiorul acesteia
- Gradul de eficiență a filtrării bacteriene (minimum 95%)