Linkuri accesibilitate

Ministrul Economiei: Romarm va produce echipamente medicale.


Virgil Popescu a anunțat că este nevoie de o regândire a economiei naționale

Romarm, companie de stat producătoare de armament, va schimba linia de producție ca urmare a crizei generate de pandemia de coronavirus și va începe să producă echipamente sanitare precum măști sau combinezoane.

„Am avut o discuţie cu directorul de la Romarm şi i-am dat undă verde pentru a face o linie de producţie de echipamente sanitare, de măşti, combinezoane în Romarm, ca să rămână în producţia strategică a României", a afirmat ministrul Economiei, Virgil Popescu, la Digi 24.

Oficialul a avertizat că dependența de importurile din China obligă România să repornească și să regândească economia națională.

„Nu numai România, ci şi întreaga Europă este dependentă de importurile din China. Uitaţi-vă la materialele sanitare, la măşti, la kiturile de testare, inclusiv la aparatele de testare! Practic, Europa a abandonat această zonă şi a încurajat producţia - e adevărat, ieftină, în China. Numai că această criză ne-a arătat cât de dependenţi suntem şi cum o epidemie izbucnită într-un focar în China poate să pună în pericol întreaga economie mondială şi, evident, şi economia europeană. De aceea am făcut apel la luciditate şi un apel ca să ne trezim în al 12-lea ceas şi să începem în România producţia de materiale esenţiale, pentru că vom trece - eu sunt optimist şi sunt convins că vom trece peste această criză şi economia României va fi repornită, dar ea va trebui complet regândită şi să începem să producem materialele esenţiale în România", a arătat ministrul Economiei.

În acest context, ministrul a făcut referire la programul de micro-industrializare, care a fost modificat şi orientat către producţia de materiale sanitare.

„Am anunţat că îi vom da drumul astăzi. M-am uitat pe proceduri tocmai înainte de a semna ordinul. Vreau să mai modific ceva. Vreau să mă asigur că acele companii care vor primi acel grant - că este vorba de un grant de 200.000 de lei - şi avem la dispoziţie practic bani pentru 325 de companii. Avem 65 de milioane de lei, pentru vreo 325 de companii. Vreau să mă asigur că îşi va atinge această ţintă, iar companiile vor face acele activităţi pe care şi le vor asuma, că vor produce măşti, că vor produce biocide, că vor produce material de îngrijire, că vor face combinezoane. Vreau să mă asigur că acest lucru se va întâmpla pentru că îmi doresc ca România să pornească această producţie de materiale esenţiale şi împreună cu ministrul de Finanţe vom suplimenta fondurile pentru toate companiile care doresc să facă acest lucru. De asemenea, mă aştept ca acea companie, până la sfârşitul săptămânii, pe care am anunţat că vrem să o sprijinim - repet nu îi voi da numele - să înceapă acea producţie de măşti şi să ajungem să producem 3,5 milioane ca primă companie de măşti într-o lună pentru România", a explicat Virgil Popescu.

Oficialul a mai anunțat că firmele vor putea primi granturi nereturnabile de până la 200.000 de euro prin programul de micro-industrializare remodificat şi orientat către producţia de materiale sanitare.

Mai multe companii autohtone se reconvertesc, pe fondul crizei create de epidemia de coronavirus: ar fi vorba și de o oportunitate pentru aceste societăți comerciale, care pot supraviețui pe fondul previzibilei crize economice. Principalele două sectoare care vor fi dezvoltate sunt măștile sanitare și biocidele.

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

Multimedia

Urmările distrugerii barajului Nova Kakhovka din regiunea ucraineană Herson
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:47 0:00
XS
SM
MD
LG