Linkuri accesibilitate

Ministrul Economiei: Terasele vor fi deschise din 1 iunie, iar turismul va fi permis din 15


Sezonul turistic din România ar putea să fie redeschid din 15 iunie, a anunţat joi ministrul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri, Virgil Popescu, care a anunțat totodată că terasele se deschid de la 1 iunie, urmând ca cel mai probabil până vineri să publice un ordin comun împreună cu Ministerul Sănătăţii cu privire la regulile pe care trebuie să le respecte proprietarii teraselor.

Spun şi eu ce a spus şi ministrul Sănătăţii: ne gândim din ce în ce mai serios să dăm drumul la sezonul turistic pe data de 15 iunie pe litoralul românesc, pentru că observăm că cel puţin până acum vorbim de o pantă descrescătoare a cazurilor de îmbolnăviri cu coronavirus, iar începând cu data de 1 iunie vom deschide, aşa cum am promis, terasele. Probabil, până mâine, o să publicăm un ordin comun împreună cu Ministerul Sănătăţii cu privire la regulile pe care ar trebui să le respecte proprietarii teraselor, pentru ca să se poată în siguranţă să se ia masa, să se poată savura o cafea sau o bere. Să nu uitam că a venit căldura şi chiar avem nevoie de o răcorire pe o terasă”, a declarat, joi, Virgil Popescu, la Digi 24.

El a precizat că, odată cu deschiderea teraselor, va avea loc şi deschiderea efectivă a hotelurilor, iar dacă va fi cazul, ia în calcul şi deschiderea restaurantelor hotelurilor, dar „cu anumite reguli”.

Evident că acest lucru (deschiderea teraselor n.r.) presupune şi deschiderea efectivă a hotelurilor, ele nu sunt închise, dar evident că din lipsa de clienţi hotelierii nu consideră necesar să le ţină deschise şi este normal să fie aşa. Vor fi reguli pentru hotelieri şi reguli pentru siguranţa turiştilor în interiorul hotelurilor, şi, dacă va fi nevoie, o să deschidem şi restaurantele hotelurilor, vom face şi aceasta, cu anumite reguli, în aşa fel încât să nu stârnim cumva o creştere a îmbolnăvirilor. Vom găsi cea mai bună soluţie astfel încât turiştii să se simtă în siguranţă pe litoralul românesc sau la munte”, a adăugat ministrul Economiei.

Potrivit sursei citate, litoralul românesc se va deschide din 15 iunie, „în trend cu ţările din regiune”, respectiv Grecia şi Bulgaria.

Şi Grecia şi Bulgaria au anunţat deschiderea sezonului turistic cu 15 iunie, nu cu 1 iunie cum s-a spus, deci cred că suntem cam în trend cu ţările din regiune şi vom deschide şi noi în acelaşi timp sezonul turistic, dacă nu se întâmplă doamne fereşte ceva, dar nu are ce să se întâmple. Noi facem evaluări din două în două săptămâni. Următoarea evaluare este la 15 iunie, suntem la finalul primei evaluări, primele două săptămâni după finalizarea stării de urgenţă, şi observăm că toate cazurile de îmbolnăviri cu coronavirus au scăzut şi mă aştept – dacă toată lumea respectă regulile şi am văzut că respectă şi le mulţumesc românilor pentru acest lucru – că va urma o curba descrescătoare în continuare, pentru că sunt în scădere cazurile, în aşa fel încât să ne permită să relaxăm şi mai mult măsurile de siguranţă”, a mai spus ministrul Economiei, Virgil Popescu.

Autoritățile vor trebui să comunice până la finalul săptămânii setul de noi măsuri de relaxare care vor intra în vigoare de la 1 iunie. Odată cu încheierea stării de urgență din 15 mai, autoritățile au precizat că restricțiile se vor reduce gradual din două în două săptămâni în funcție de evoluția pandemia.

Citește și:

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

XS
SM
MD
LG