Linkuri accesibilitate

Ministrul Educației spune că va investiga de ce elevii nu se prezintă în număr mare la examenele naţionale


Ministrul Educației din România, Ligia Deca, după o conferință de presă la Guvern, București, 11 iunie 2023.

Ministerul Educației va analiza cauzele neprezentării elevilor la examenele naționale, după ce Bacalaureatul din acest an se va încheia, a anunțat luni ministrul Ligia Deca.

Ministrul a făcut referire - în prima zi a susținerii probelor scrise de la Bacalaureat - inclusiv la examenele de la Evaluarea Națională, pe care le susțin absolvenții clasei a VIII-a.

„Numărul de elevi care nu s-au putut înscrie la Evaluarea Naţională se înscrie în numărul pe care îl vedem în general în ultimii ani. Nu a fost o proporţie mai mare decât în alţi ani”, a spus Livia Deca, potrivit Agerpres.

Potrivit ministrului, printre cauze se numără neîncheierea situaţiei, corigenţe, neînscrierea la examene pentru că elevii s-au aflat la şcoli pentru copii cu cerinţe educaţionale speciale sau au fost copii care au participat la olimpiade, iar aceștia pot înscrie direct la liceu.

„În mod sigur, trebuie investigat şi ne-am propus acest lucru ca, după ce se termină examenele naţionale, să vedem care exact situaţia pe fiecare unitate de învăţământ, care sunt cauzele pentru fiecare copil care au stat la baza neprezentării la Evaluarea Naţională”, a spus Deca.

Potrivit Edu.ro, peste 177.000 de elevi erau înscriși în clasa a VIII-a la începutul anului școlar 2022-2023, iar dintre ei au ajuns să fie înscriși automat la examene puțin peste 161.000.

În cazul examenelor de la Bacalaureat, ale căror probe scrise au început luni cu Limba și literatura română, ministrul Educației a susținut că „este o situaţie mai deosebită”.

„De exemplu, la liceele tehnologice avem posibilitatea de examen de Bacalaureat, de examene de certificare profesională sau şi de una şi de cealaltă. Sunt copii care optează doar pentru certificarea profesională şi pentru intrarea, ulterior, în piaţa muncii”, a declarat ea.

„De asemenea, în funcţie de specificul fiecărui liceu şi de rezultatul pe care l-au avut pe parcursul clasei a XII-a, pot fi copii care preferă să se prezinte la sesiunea de Bacalaureat din toamnă sau în anul următor. Şi aici trebuie să investigăm exact cauzele şi să reducem numărul celor care nu se prezintă la examenul de Bacalaureat dacă nu au motive obiective”, a mai spus ministrul Educației.

Peste 130.500 de candidați s-au înscris pentru susținerea probelor în prima sesiune a Bacalaureatului din 2023, informa Ministerului Educației într-un comunicat de duminică.

Potrivit EduPedu, peste 32.000 de tineri care erau înscriși în clasa a XII-a în acest an școlar nu s-au înscris la ediția din 2023 a Bacalaureatului.

La examenele de anul trecut, la Bac s-au înscris circa 126.000 de elevi, acesta fiind considerat cel mai mic număr din ultimele trei decenii. Numărul elevilor din această generație în clasa a IX-a, atunci când au început liceul, era dublu, potrivit datelor anunțate atunci de autorități.

  • 16x9 Image

    George Costiță

    George Costiță a intrat ca Senior Correspondent în echipa Europei Libere în ianuarie 2022, după o experiență de zece ani la Digi24 și Aleph News. Absolvent al Facultății de Jurnalism din Iași, a lucrat la edițiile online ale celor două redacții, pe zona de știri și evenimente la zi.

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

Multimedia

200 de răniți într-o explozie puternică în regiunea Nagorno Karabah
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:00:33 0:00
XS
SM
MD
LG