Linkuri accesibilitate

Ministrul Energiei anunță că există un memorandum româno-american pentru construirea de centrale nucleare de mică putere


Întâlnirea de la Casa Albă între delegația română și guvernul american
Întâlnirea de la Casa Albă între delegația română și guvernul american

Ministrul Energiei, Anton Anton, a declarat joi, că preşedintele Klaus Iohannis a discutat cu omolgul său american, Donald Trump, despre dezvoltarea unor reactoare nucleare de mică putere, „small modular reactor”, existând un memorandum semnat cu o firmă din SUA în acest sens.

„Din informațiile pe care le-am primit din presă, s-a discutat despre energia nucleară. Ceea ce s-a discutat e un subiect pe care l-am abordat cu partenerii strategici din SUA de multe ori la minister. Se cheamă small modular reactor. Este un subiect modern. Noi avem un memorandum de înțelegere cu o firmă din SUA pentru dezvoltarea acestor reactoare nucleare de mică putere care sunt modulare", a explicat Anton Anton, într-o conferință de profil.

Ministrul, citat de Mediafax, a adăugat că aceste reactoare aduc un plus de siguranţă şi sunt mai simple din punct de vedere tehnic. "Ele (reactoarele nucleare n.r.) sunt mult mai sigure și mai puțin complicate față de ceea ce avem ca centrală nucleară. Eu cred că ăsta este subiectul abordat de cei doi președinți", a mai declarat ministrul Anton.

În declarația comună a pfreședinților României și Statelor Unite se arată că -„România și Statele Unite recunosc că securitatea energetică este securitate națională. Subliniem opoziția noastră față de Nord Stream 2 și alte proiecte care îi fac pe aliații și partenerii noștri dependenți energetic față de Rusia. Resursele de gaze naturale din România au potențialul de a crește prosperitatea statelor noastre, precum și de a întări securitatea energetică a Europei. România și Statele Unite vor analiza modalități de îmbunătățire a climatului investițional în domeniul energiei în beneficiul ambelor țări. Mai mult, încurajăm puternic colaborarea strânsă a industriilor noastre pentru a sprijini obiectivele României în domeniul energiei nucleare civile”.

Pe de altă parte, România a semnat, în luna mai, un memorandum pentru preluarea de către China a reactoarelor 3 și 4 de la centrala nucleară de la Cernavodă.

Proiectul de extindere a Centralei Nucleare românești Cernavodă a cuprins un acord preliminar de investiții cu corporaţia generală nucleară chineză CGN, semnat de Guvernul Dăncilă.

Documentul semnat între România și China prevede ca în termen de 60 de zile lucrătoare să se înfiinţeze o companie de proiect pentru construirea a două noi blocuri energetice, fiecare cu o capacitate de 700 MW. Aceasta va fi deținută în proporţie 51% de chinezi, iar restul, de 49%, va fi al companiei româneşti Nuclearelectrica, care administrează centrala.

Investițiile aproximative sunt estimate la 8 miliarde de dolari.„Noile capacități nucleare vor juca un rol-cheie în decarbonizarea producției de energie electrică în România și în regiune", a declarat vicepremierul Viorel Ștefan la ceremonia de semnare a documentului, subliniind că proiectul va asigura și până la 19.000 de locuri de muncă. Ambasadorul chinez, Jiang Yu, a declarat că această „cooperare în proiectele majore reprezintă o parte importantă din edificarea platformei O centură, un drum, cum este denumit proiectul guvernului comunist de la Beijing de a construi infrastructură cu bani chinezești, cu beneficii pentru constructor, care devin proprietate a regimului chinez.

Declarația comună de la Washington, semnată de Donald Trump și Klaus Iohannis, mai cuprinde și angajamentul de a „evita riscurile de securitate care însoțesc investițiile chineze în rețelele de telecomunicații 5G”, o trimitere directă la compania Huawei, implicată în implementarea novatoarei tehnologii, inclusiv în România.

Declarația comună Klaus Iohannis-Donald Trump. Washington, 20 august

Ca Președinți ai României și Statelor Unite ale Americii, acționăm împreună, ca prieteni și aliați, pentru a avansa Parteneriatul nostru Strategic robust și durabil. Prin parteneriatul nostru, care se aprofundează, vom crea noi oportunități pentru creșterea securității, dezvoltării și prosperității, și pentru a răspunde mai bine provocărilor și responsabilităților globale pe care le împărtășim.

Rememorăm Revoluția din Decembrie de acum 30 de ani, când românii curajoși au înlăturat o dictatură brutală și au îndreptat țara pe calea democrației, a statului de drept și a economiei de piață. Anul acesta am marcat, de asemenea, cu mândrie, și aniversarea a 15 ani de la aderarea României la Organizația Tratatului Atlanticului de Nord (NATO).

  • Împreună, statele noastre au depus eforturi durabile pentru modernizarea forțelor noastre armate și pentru a ne îndeplini angajamentele asumate în cadrul NATO cu privire la partajarea echitabilă a responsabilităților. Militarii noștri acționează umăr la umăr pentru apărarea libertății și în vederea consolidării posturii de apărare și descurajare pe Flancul Estic al NATO, inclusiv în Marea Neagră, care este de importanță strategică pentru securitatea transatlantică. De asemenea, căutăm să evităm riscurile de securitate care însoțesc investițiile chineze în rețelele de telecomunicații 5G.
  • România și Statele Unite recunosc că securitatea energetică este securitate națională. Subliniem opoziția noastră față de Nord Stream 2 și alte proiecte care îi fac pe aliații și partenerii noștri dependenți energetic față de Rusia. Resursele de gaze naturale din România au potențialul de a crește prosperitatea statelor noastre, precum și de a întări securitatea energetică a Europei. România și Statele Unite vor analiza modalități de îmbunătățire a climatului investițional în domeniul energiei în beneficiul ambelor țări. Mai mult, încurajăm puternic colaborarea strânsă a industriilor noastre pentru a sprijini obiectivele României în domeniul energiei nucleare civile.
  • Excelentul nostru parteneriat în domeniul aplicării legii și al luptei împotriva corupției se bazează, în mod ferm, pe un angajament reciproc față de statul de drept și o justiție independentă, care sunt puternic susținute de poporul român. Mai mult, subliniem că buna guvernare constituie baza securității și prosperității noastre comune.
  • România și Statele Unite evidențiază cu mândrie creșterea substanțială a schimburilor comerciale dintre cele două țări, precum și interesul nostru comun pentru crearea unui climat investițional care să ofere transparență, predictibilitate și stabilitate. Prin urmare, ne angajăm să ne consolidăm, pe mai departe, relația comercială și să încurajăm creșterea investițiilor în ambele țări.
  • Statele Unite își reiterează sprijinul pentru eforturile României de a deveni eligibilă pentru intrarea în Programul Visa Waiver în conformitate cu cerințele legislației SUA.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG