Linkuri accesibilitate

Marcel Boloș, ministru de Finanțe: parangheliile autorităților locale pe final de an ar pune în pericol bugetul de stat


Ministrul Finanțelor avertizează Guvernul că, dacă nu oprește primăriile să toace în noiembrie și decembrie 4 miliarde de lei pentru mașini, mobilă și alte bunuri și servicii, deficitul bugetar va sări în aer, adică va depăși 6% din PIB.

La interviurile one2one, ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, avertizează că un deficit bugetar mai mare de 5,5% din PIB vine la pachet cu riscul ca principalul finanțator al României – Comisia Europeană – să suspende o parte din plățile prin PNRR.

Ministrul Finanțelor susține că, la sfârșitul lunii septembrie 2023, deficitul bugetar a depășit 4% din PIB.

În aceste condiții, ministrul Finanțelor promite că va propune coaliției de guvernare ca Guvernul să adopte până la sfârșitul lunii octombrie un act normativ prin care să blocheze autoritățile locale să cheltuiască în noiembrie și decembrie bani pentru bunuri și servicii precum mașini, mobilă, cadouri de sărbători și petreceri de Craciun și Anul Nou.

Marcel Boloș spune că ar fi vorba despre 4 miliarde de lei.

„N-aș vrea să fie un deficit bugetar care se îndepărtează cu mult față de această țintă [4,4% din PIB], pentru că atunci punem în pericol un buget uriaș pe care îl avem pentru investiții. Discutăm de 75 de miliarde de euro și de investiții foarte importante pentru oameni”, a explicat ministrul Finanțelor.

XS
SM
MD
LG