Linkuri accesibilitate

Ministrul german de finanțe, într-o vizită surpriză la Kiev pentru discuții „foarte concrete”


Ministrul german de Finanțe, Christian Lindner, este la prima vizită în Ucraina de la începutul războiului.

Ministrul german de Finanțe, Christian Lindner, a declarat la sosire că va purta discuții „foarte concrete” cu oficialii ucraineni cu privire la modul în care Ministerul german de Finanțe poate sprijini Ucraina.

Ministrul german de Finanțe, Christian Lindner, este la prima vizită în Ucraina de la începutul războiului.

Oficialul german a declarat că discuțiile de la Kiev nu vor fi doar despre situația actuală, ci și despre viitor. Ministrul a spus că discuțiile se vor concentra pe posibile domenii de cooperare, inclusiv în ceea ce privește investițiile străine directe și problemele vamale, a adăugat el.

„Suntem alături de Ucraina, umăr la umăr [...] Ucraina nu trebuie să piardă acest război”, a spus Christian Lindner la sosirea la Kiev. „Ceea ce este în joc aici este viitorul ordinii europene a păcii și libertății”, a mai spus ministrul german.

De la invazia Rusiei în februarie 2022, Germania a oferit aproximativ 22 de miliarde de euro Ucrainei sub formă de ajutor umanitar, financiar și militar, a spus Lindner, potrivit AFP.

Berlinul a anunțat în iulie anul trecut că vor acorda Ucrainei o amânare a rambursării datoriilor, transmite DPA. Germania a promis, de asemenea, sprijin Ucrainei pentru reconstruirea infrastructurii distruse.

În luna martie a acestui an, un moratoriu privind datoria pentru Ucraina a fost prelungit până în 2027. Amânarea plăților este menită să ofere Ucrainei o marjă de manevră suplimentară de lichiditate și să-și păstreze funcțiile de stat, a anunțat Ministerul de Finanțe.

Vizita are loc într-un moment în care Germania se află sub o presiune tot mai mare din partea Kievului pentru a trimite rachete de croazieră Taurus cu rază lungă de acțiune pentru a-și intensifica contraofensiva împotriva trupelor rusești.

Guvernul german a rezistat până acum solicitărilor, fiind îngrijorată că rachetele ar putea ajunge pe teritoriul Rusiei și ar putea duce la escaladarea conflictului.

Mihailo Podoliak, un consilier de rang înalt al președintelui ucrainean Volodimir Zelenski, a declarat pentru ziarul german Bild că rachetele Taurus sunt „cruciale” pentru riposta Ucrainei.

Încercând să atenueze îngrijorările germane cu privire la raza lungă de acțiune a armelor, Podoliak a declarat că acestea vor fi folosite „exclusiv pe teritoriul Ucrainei, în cadrul granițelor recunoscute internațional din 1991”.

  • 16x9 Image

    Adrian Ardelean

    S-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2023. A intrat în presă în 2002 și s-a format că jurnalist la BBC World Service Romania. A lucrat mai apoi atât pentru posturi de radio și televiziune naționale ca Europa FM, Digi24, cât și pentru posturi de radio și televiziune regionale ca Transilvania LIVE, Radio Romania Cluj sau EBS Radio Cluj. Experiența lui include producerea și prezentarea de emisiuni live, jurnale de știri, dar și realizarea de analize, reportaje și documentare pe subiecte ce țin de actualitatea în economie, administrație și societate.

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

Multimedia

Explozie la o navă civilă străină în portul Sulina
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:00:28 0:00
XS
SM
MD
LG