Linkuri accesibilitate

Ministrul Justiției, Cătălin Predoiu: Guvernul nu va desființa ”peste noapte” Secția Specială și nu va abroga recursul compensatoriu


Cătălin Predoiu, ministrul Justiției

Cătălin Predoiu a spus, în prima conferință de presă de la preluarea mandatului, că Guvernul "nu își poate asuma o desființare peste noapte a Secției Speciale” și că este nevoie de o dezbatere mai largă în sistemul judiciar, dar și de consens politic. "Discuțiile asupra Secției speciale vor începe anul viitor în Parlament. Nu există în acest an premisele pentru a interveni legislativ asupra acestei instituții”, a declarat Predoiu.

Cătălin Predoiu se declară nemulțumit de activitatea Secției speciale de investigare a magistraților, dar așteaptă și opiniile din sistemul judiciar.

"Nu sunt deloc mulțmit de activitatea SIIJ și o vom aborda cu prioritate anul viitor. Vreau să iau pulsul sistemului judiciar, am dreptul și obligatia să stiu ce se întâmplă în sistemul judiciar", a mai spus Predoiu. De altfel, ministrul Justiției a demarat o consultare rapidă în rândul tuturor instanțelor și parchetelor pe patru teme importante: soarta Secției Speciale de Investigare a Infracțiunilor din Justiție, pensionarea anticipată a magistraților, completurile de 3 judecători în apel și modalitatea de școlarizare la Institutul Național al Magistraturii.

Predoiu nu a avut încă nicio discuție cu reprezentanții Secției speciale. "Nu vreau să cer nici măcar o statistică de la SIIJ în acest moment, pentru că nu vreau să creez presiuni (....) Am citit și eu un raport de țară și am văzut și eu ce au făcut până azi. Au deschis dosar unui oficial care avea imunitate, ceea ce mi se pare spectaculos", a spus Predoiu, care a anunțat și că va vota împotriva numirii Adinei Florea la șefia acestei Secții.

Guvernul Orban nu va abroga recursul compensatoriu

Cătălin Predoiu a enumerat trei motive pentru care Guvernul Orban nu va lua o decizie de abrogare a legii privind recursul compensatoriu, pe baza căreia au fost eliberate din închisoare aproximativ 20.000 de persoane numai până în luna august.

Ministrul Justiției spune că o abrogare ar atrage condamnări de la CEDO, că legea penală mai favorabilă li se va aplica în continuare infractorilor și, în plus, nu pot fi construite penitenciare într-o perioadă scurtă de timp.

Facebook Forum

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

Multimedia

Ce înseamnă rezultatul alegerilor din Slovacia
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:00:52 0:00
XS
SM
MD
LG