Linkuri accesibilitate

Ministrul Justiției, Stelian Ion, a fost demis. Bode, propus interimar


Ministrul Justiției, Stelian Ion
Ministrul Justiției, Stelian Ion

UPDATE - „Nu voi accepta în Guvernul României miniștri care să se opună modernizării României. A bloca activitatea guvernului doar pentru că nu ești de acord să dezvolți comunitățile înseamnă încălcarea mandatului dat de Parlament prin programul de guvernare. Nu voi permite ca poporul român să fie șantajat! Decizia din această seară a fost una necesară”, a scris premierul Florin Cîțu pe pagina sa de Facebook.

UPDATE - Ministrul demis de la Justiție, Stelian Ion, a reacționat miercuri seară printr-o postare făcută pe pagina sa de Facebook și l-a acuzat pe premierul Florin Cîțu că nu are respect pentru lege și pentru Constituție. El spune că subtextul demiterii sale se află în faptul că a declanșat procedura de numire a procurorilor de rang înalt și că aceasta este, de fapt, „miza nevăzută”.

„Premierul Florin Cîțu arată în seara aceasta încă o dată că nu are respect pentru lege, pentru Constituție. Având în vedere antecedentele sale, poate că nu este de mirare.

În felul acesta Florin Cîțu și-a semnat de fapt propria plecare din guvern pentru că este doar o chestiune de timp până când Florin Cîțu va pleca acasă.

Șantaj și iresponsabilitate înseamnă să îi ceri imperativ ministrului justiției să îți dea un aviz la minut pe un proiect cu miză uriașă pentru care termenul legal de avizare este de 4 zile lucrătoare de la primirea originalului. Precizez încă o data că nici până la această oră originalul proiectului PNDL 3 nu a fost trimis la Ministerul Justiției pentru obținerea avizului.

Povestea are și un substrat nevăzut, legat de procedura de numire a procurorilor de rang înalt aflată în derulare. Aceasta este miza nevăzută”, a scris Stelian Ion pe pagina sa de Facebook.

UPDATE - Copreședintele USR PLUS, Dan Barna, cere demisia premierului Florin Cîțu.

„Florin Cîțu a arătat în această seară că nu poate conduce nimic. Cu atât mai puțin un Guvern. Abuzul de putere, deciziile luate noaptea ca hoții nu sunt marca înregistrată a lui Liviu Dragnea. Iar Florin Cîțu a arătat că e mai rău decât Dragnea. Și asta pentru că înșală cu cinism și rea voință așteptările unui electorat care a cerut altceva. Florin Cîțu trebuie să plece”, a scris președintele USR PLUS pe pagina sa de Facebook după anunțul demiterii lui Stelian Ion.

UPDATE - Interimar la Justiție în locul lui Stelian Ion a fost propus ministrul de Interne, Lucian Bode.

UPDATE - Informația demiterii lui Stelian Ion de la Justiție a fost confirmată oficial de premierul Florin Cîțu într-o scurtă declarație de presă dată după ședința de guvern.

El a spus că nu poate accepta în guvern miniștri care se opun modernizării țării, trimitere indirectă la refuzul ministrului Stelian Ion de a-și da avizul pe programul PNDL 3.

„Stelian Ion este un ministru care nu a reușit să se impună în coaliție. A blocat activitatea guvernului, dacă nu ești de acord să dezvolți comunitățile înseamnă să încalci mandatul dat de Parlament prin programul de guvernare. Nu mai accept pe nimeni care să ne șantajeze, pe nimeni care nu înțelege că nu e vorba de primari, ci de comunități”, a declarat premierul Florin Cîțu.​

Știrea inițială:

Ministrul Justiției, Stelian Ion, a fost remaniat miercuri seară de premierul Florin Cîțu, au declarat pentru Europa Liberă surse din coaliție, după ce ministrul a refuzat să avizeze proiectul PNDL 3, măr al discordiei în coaliția de guvernare, din cauza căruia USR PLUS a părăsit miercuri dimineață ședința de guvern.

USR PLUS a refuzat să participe și la ședința de la Palatul Victoria, convocată pentru ora 19.00, și a convocat Biroul Politic pentru a vedea dacă rămâne alături de PNL.

Programul PNDL 3, mărul discordiei în coaliție, nu a fost adoptat în ședința care a durat câteva minute.

USR PLUS s-a întrunit în Biroul Politic pentru a decide cu ce mandat merg liderii partidului la ședința coaliției de dimineață.

Dimineață, ședința a fost suspendată după ce premierul a introdus pe ordinea de zi suplimentară adoptarea programului PNDL 3 – „Anghel Saligny”, prin care autoritățile locale ar primi 50 de miliarde de lei.

„Am decis să nu participăm în această seară la ședința de Guvern de la ora 19:00 și să convocăm mâine dimineață la ora 10:00 o ședință a coaliției”, a declarat Dan Barna. El a spus că programul „Anghel Saligny” nu poate fi discutat în guvern decât după aprobarea sa în coaliție.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG