Linkuri accesibilitate

Ministrul Mediului anunță reformarea Romsilva: „Fără consilii de administrație numite pentru scurt timp”


Viitorul se anunță plin de incertitudini pentru actuala conducere a Romsilva, care ar putea fi schimbată în scurt timp.
Viitorul se anunță plin de incertitudini pentru actuala conducere a Romsilva, care ar putea fi schimbată în scurt timp.

Regia Națională Romsilva trebuie să se reformeze și acest lucru se va produce în scurt timp, a declarat marți, pentru Europa Liberă, ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Mircea Fechet.

Demnitarul a spus că schimbarea va veni în primul rând la nivelul conducerii.

„Cred că Regia Națională Romsilva este o instituție care nu ar trebui să fie condusă de către consilii de administrație numite câte o lună, câte două, așa cum se întâmplă astăzi”, a explicat Fechet pentru Europa Liberă.

Unul dintre primele lucruri pe care demnitarul a declarat că și le propune este desemnarea unui consiliu de administrație timp de patru ani, stabilit în baza unor criterii obiective, așa cum sunt stabilite de legea privind guvernarea corporativă a instituției.

„Voi face asta foarte rapid, dacă nu în luna decembrie, în luna ianuarie, cu siguranță voi porni acest proces”, a completat Fechet.

Întrebat dacă a stabilit deja criteriile sau de acum înainte urmează să fie elaborate, ministrul a enumerat care ar fi principalele ținte.

„Trebuie să aibă, pe de o parte, pregătirea necesară, experiența necesară, mai important decât CV-ul persoanelor sau background-ul fiecăruia. Mai important de atât cred că este faptul că această conducere trebuie să fie una stabilă. Ultima”, a spus Fechet.

Cum apreciază ministrul Mediului prezența lui Ilie Sârbu în conducerea Romsilva

În prezent, tot Consiliul de Administrație al Romsilva are statut provizoriu, pornind de la președintele Adrian Dănuț Apostu și până la ultimul membru, numit în urmă cu puțin mai mult de o lună: Ilie Sârbu.

Ministrul Mediului a declarat la Europa Liberă că Ilie Sârbu a fost propus, la fel ca toți ceilalți membri provizorii din consiliul de administrație al regiei naționale, de către Romsilva.

„Nu vreau să îmi dau cu părerea despre domnia sa. A fost totuși în trecut, un mandat, ministru al Mediului, dacă unii califică suficient acest lucru, să poată face parte dintr-un consiliu de administrație provizorie provizoriu...”, a transmis Fechet.

Pentru prezența în Consiliul de Administrație a Romsilva, un membru primește lunar aproape 7.300 de lei în vreme ce directorul general, Daniel Nicolaescu, încasează 24.400 lei.

  • 16x9 Image

    Anca Grădinaru

    Anca Grădinaru este senior correspondent la Europa Liberă din februarie 2023.
    Este jurnalist de 25 de ani. Anterior, a lucrat la Ziarul Adevărul, Antena 1, Antena 3, Digi 24 și Radio Europa FM.

    A realizat știri, anchete, reportaje și documentare, radio și de televiziune, în România, Ucraina, Irak, Statele Unite ale Americii, Canada și Australia.
     
    A transmis de la majoritatea summiturilor NATO de după aderarea României la Alianța Nord Atlantică și de la reuniuni ale Uniunii Europene, de la vizitele papilor la București și de la primele două ediții ale Jocurilor Invictus la care a participat România.

    Unele dintre reportajele Ancăi Grădinaru au fost premiate de New Mexico Associated Press și Asociația Profesioniștilor de Televiziune din România.

    La Europa FM, a realizat emisiunea „Interviurile Europa FM” și „Piața Victoriei”. Este absolventă a Universității “Lucian Blaga” din Sibiu și a unei burse de un an la New Mexico State University din Statele Unite ale Americii.

    serbana@rferl.org

  • 16x9 Image

    Cezar Amariei

    A intrat în echipa Europa Liberă în mai 2023. Jurnalist cu peste 20 de ani de experiență, a colaborat cu unele dintre cele mai importante trusturi media naționale (Mediafax, Adevărul, ProTV, Gândul).

    Specializat în materiale de autor, analize, anchete, sinteze, reportaje, interviuri.

XS
SM
MD
LG