Linkuri accesibilitate

Ministrul pentru romanii de pretutindeni: 9, 7 milioane de români trăiesc în afara granițelor țării, iar 5,6 milioane sunt în diaspora


Din totalul de 9,7 milioane de români din afara granițelor, 5,6 milioane trăiesc în diaspora, restul, în comunitățile istorice
Din totalul de 9,7 milioane de români din afara granițelor, 5,6 milioane trăiesc în diaspora, restul, în comunitățile istorice

Ministrul Românilor de Pretutindeni, Natalia Intotero, a spus, miercuri, că cele mai recente statistici arată că aproximativ 9.700.000 de români sunt plecaţi în afara graniţelor, subliniind că motivele emigrării sunt corupţia, calitatea slabă a clasei politice şi sărăcia.

Datele oficiale anunțate de Intotero fac distincția între românii din comunitățile istorice, cum ar fi cei din Republica Moldova, Serbia, Ucraina, și, într-o categorie separată, sunt incluși românii care au emigrat și care constituie diaspora. Astfel, din totalul de 9,7 milioane de români de peste granițe, 5,6 milioane sunt în diaspora. Sursa acestor date este reprezentată de misiunile diplomatice ale României.

Referindu-se la diaspora, Natalia Intotero a spus că românii care au emigrat s-ar întoarce dacă s-ar îmbunătăți infrastructura din România - ​ drumuri, autostrăzi, spitale, investiţia şi existenţa unor condiţii decente în sănătate şi existenţa şcolilor​

„Motivele cele mai des invocate când vine vorba de România sunt neajunsurile materiale cotidiene, veniturile mici, lipsa unui loc de muncă decent, stabilitatea, calitatea slabă a clasei politice de-a lungul timpului, corupţia. Remedierea acestor motive ale plecării lor ar constitui motivul principal pentru întoarcerea în România, însă probabilitatea celor chestionaţi în următorii patru ani ne arată că un număr mic dintre aceştia îşi doresc să se întoarcă”, a declarat ministrul, citat de Mediafax.

„Vorbim de români care au plecat în perioada `45-`90. Au plecat din cauza unui regim la vremea respectivă, apoi sunt cetăţenii care au plecat după `90 şi, mare parte din ei, au plecat în special în ţările din UE, după intrarea României în UE”, a mai spus oficialul român.

Până de curând, numărul estimat, dar neoficial al românilor care s-au stabilit în Europa de Vest se situa sub 3-4 milioane.

Recent, OECD a făcut un studiu finanțat de Ministerul român de Externe, care a relevat că numărul emigranților români din spațiul Europei Occidentale plasează România pe locul al cincilea în lume, raportat la numărul total al populației.

Raportul OECD compară două perioade de migrație a românilor. Primul val, din 2001 și 2002 (premergător ridicării vizelor) și cel de-al doilea, care a avut loc între 2015 și 2016. În intervalul cuprins între cele două perioade comparate, numărul emigranților români a crescut cu 2,3 milioane, de la 1,1 milioane, la 3,4 milioane.

În 2015–2016, cel puțin 17% din totalul populației născute în România trăia în țările membre OECD.

Același studiu OECD mai arată că aproape un sfert dintre românii care trăiesc în țară și-au exprimat dorința de a emigra permanent, dacă s-ar ivi ocazia să se mute în alt stat. De asemenea, jumătate dintre tinerii cu vârste între 15-24 de ani au arătat pe parcursul cercetării că intenționează să părăsească țara.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG