Linkuri accesibilitate

Ministrul rus al Apărării a declarat că Rusia și-ar putea schimba decizia de a nu folosi bombe cu dispersie


Serghei Şoigu a amenințat Ucraina, la Conferinţa Securităţii Internaţionale de la Moscova.

Serghei Şoigu a amenințat Ucraina, la Conferinţa Securităţii Internaţionale de la Moscova (MCIS), cu armament cu submuniţie, așa numitele bombe cu dispersie.

„Aş vrea să subliniez faptul că avem şi armament cu submuniţie în serviciu. Până acum, din motive umanitare, ne-am abţinut să-l folosim. Însă această decizie poate fi reconsiderată”, a anunţat Serghei Şoigu la Conferinţa Securităţii Internaţionale de la Moscova (MCIS), potrivit CNN.

De fapt, Rusia „a folosit pe larg armament cu submuniţie şi a cauzat numeroase moţi şi răniri grave în rândul civililor”, a acuzat organizaţia nonguvernamentală (ONG) Human Rights Watch (HRW).

Statele Unite au anunţat în iulie că livrează Ucrainei armament cu submuniţie, un anunţ criticat de ONG-uri în domeniul drepturiloor omului.

Preşedintele american Joe Biden declara CNN că această decizie a fost „foarte grea”, dar că a luat-o pentru că Kievul are nevoie de muniţie suplimentară pentru a-şi continua contraofensiva împotriva armatei ruse în Ucraina.

Bombele cu dispersie sunt periculoase pentru civili şi necombatanţi atunci când sunt folosite în zone populate, din cauza bombelor mici pe care le împrăştie în zone largi.

Bombele care nu explodează la impact atunci când sunt folosite pot exploda după ani de zile şi reprezintă un risc asemănător minelor antipersonal.

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

XS
SM
MD
LG