Linkuri accesibilitate

Ministrul Sănătății l-a demis pe managerul interimar de la „Matei Balș”


Ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, a solicitat demararea unei anchete a Corpului de Control.

Managerul interimar al Institutului Național de Boli Infecțioase „Prof. Univ. Dr Matei Balș” din București a fost demis, luni, de ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu. Ministerul motivează decizia prin „multiplele disfuncționalități” pe care le-ar fi constatat în gestionarea situației pacienților internați în Pavilionul V al Institutului, acolo unde a avut loc incendiul din 29 ianuarie.

Fostului manager Maria Nițescu i se reproșează inclusiv felul haotic în care a comunicat după decesul unui pacient transferat, în urma incendiului, la Spitalul Județean Ilfov.

„Ministerul Sănătății a solicitat, în această dimineață (luni – n.r.), informații cu privire la decesul unui pacient internat în Spitalul Clinic Județean de Urgență Ilfov care, potrivit presei, s-a aflat în Pavilionul V al Institutului Național de Boli Infecțioase „Prof. Univ. Dr Matei Balș” în timpul incendiului. Institutul a răspuns, printr-o notă telefonică, la ora 10.01, potrivit căreia pacientul nu s-a aflat în Pavilionul V în momentul incendiului și nu a fost transferat la Spitalul Clinic Județean de Urgență Ilfov”, se arată într-un comunicat de presă.

Ulterior însă, ministerul spune că Institutul ar fi revenit și ar fi comunicat alte informații. Astfel pacientul s-a aflat în Pavilionul V în timpul incendiului, a fost evacuat de către personalul medical înaintea sosirii echipajelor de intervenție și a fost transferat la Spitalul Clinic Județean de Urgență Ilfov în data de 29 ianuarie 2021, la ora 16.30.

Ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, a solicitat demararea unei anchete a Corpului de Control al ministrului care să elucideze modul în care au fost gestionate transferurile tuturor pacienților internați în Pavilionul V al Institutului Național de Boli Infecțioase „Prof. Univ. Dr Matei Balș” din București, precum și comunicarea cu toate celelalte autorități implicate. Atribuțiile de manager interimar vor fi preluate de directorul medical, dr. Cătălin Apostolescu.

Incendiul de la „Matei Balş” a izbucnit pe 29 ianuarie, la ora 5.00 dimineața, la parterul unui pavilion unde erau internaţi bolnavi cu COVID-19. Trei pacienţi au murit carbonizaţi şi o a patra victimă a decedat după ce manevrele de resuscitare au eşuat. Ulterior, într-o baie a fost găsită o altă persoană decedată. Parchetul a deschis în acest caz un dosar penal in rem, pentru săvârşirea infracţiunii de ucidere din culpă.

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

Multimedia

Urșii din România, veșnic vinovați de toate relele
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:11:04 0:00
XS
SM
MD
LG