Ministrul a avertizat că medicii care părăsesc spitalele publice înainte de terminarea programului pentru a lucra în privat încalcă legea.
„Respectarea programului de lucru din spitalul public este, conform legislaţiei, obligatorie. Medicul are libertatea ca, după finalizarea acestui program, să activeze unde doreşte el, în marile lanţuri de spitale private, în cabinetul propriu privat [...], dar cu respectarea programului de la public”, a declarat Rogobete.
Pentru a remedia această problemă, ministerul va monitoriza mai atent activitatea medicilor care lucrează în ambele sisteme și va introduce indicatori de performanță pentru manageri și șefi de secție.
„Se lucrează deja în Ministerul Sănătăţii la noul pachet de indicatori de performanţă pentru managerul unităţii sanitare, respectiv pentru şeful de secţie [...] Acolo unde se vor identifica situaţii în care medicul la ora 12:00 nu este în spital, vă asigur că modificările legislative vor duce la desfacerea contractului de muncă”, a avertizat Rogobete.
Optimizarea resurselor și reducerea internărilor nejustificate
Rogobete a criticat practica internărilor nejustificate pentru investigații simple, care ar putea fi realizate în ambulatoriu, subliniind impactul asupra resurselor sistemului.
„În multe spitale din România astăzi se internează pacienţi câte 2-3 zile pentru EKG, analize medicale, pentru tot felul de investigaţii care se pot face în câteva ore în ambulatoriul de specialitate [...]Aici este afectat întreg sistemul pentru că se duc resurse financiare nejustificate în anumite locuri şi la acest lucru se referea domnul premier când a spus că în sistemul de sănătate pierdem bani nejustificat”, a declarat ministrul.
Rogobete a anunțat măsuri care vizează reducerea internărilor fictive și optimizarea resurselor.
„Lucrăm la un pachet important de măsuri prin care vom descuraja financiar unităţile sanitare să mai interneze pacienţii fictiv, doar pentru a le face un EKG sau un set de analize. Cunoaştem aceste realităţi”, a spus ministrul.
Pentru a stimula consultațiile în ambulatoriu, ministerul intenționează să crească valoarea punctului pentru serviciile din acest sector.
„O altă măsură despre care discutăm este creşterea punctului pentru serviciu în ambulatoriu de specialitate, tocmai pentru a stimula oamenii, medicii din ambulatoriul de specialitate, să redirecţioneze pacienţii din spitalizarea continuă în ambulatoriu”, a adăugat Rogobete.
Indicatori de performanță pentru spitale
Ministrul Rogobete a detaliat introducerea indicatorilor de performanță pentru spitalele publice, care vor evalua complexitatea cazurilor, numărul de pacienți transferați nejustificat și rata de diagnosticare și tratare în ambulatoriu.
„Indicatorii de performanţă se calculează prin complexitatea cazului, prin complexitatea procedurii pe care ai realizat-o pacientului. Nu poţi compara activitatea medicală pentru o unghie încarnată versus o operaţie pe cord deschis. [...] Putem calcula performanţa spitalului prin numărul de pacienţi pe care îi transferă nejustificat. Altfel spus, putem calcula performanţa spitalului în funcţie de retenţia pacienţilor care se prezintă în acea unitate sanitară”, a explicat Rogobete.
Plata rezidenților care lucrează în privat
Una dintre măsurile concrete anunțate este transferul responsabilității plății salariilor medicilor rezidenți din spitalele private de la Ministerul Sănătății către unitățile private, începând cu 1 septembrie 2025.
„De comun acord cu reprezentanţii spitalelor private, de la 1 septembrie, rezidenţii care vor activa în spitalele private vor fi plătiţi, salariile lor vor fi plătite de către unitatea sanitară privată în care îşi desfăşoară activitatea şi nu vor mai fi plătiţi de către sistemul public”, a explicat ministrul.
Salariile vor fi la același nivel ca în sistemul public, variind între 3.500 lei net pe lună pentru rezidenții din primul an și 6.000 lei net pentru cei din anii cinci sau șase, la care se adaugă sporuri.
Programe de screening în parteneriat public-privat
Ministrul a anunțat lansarea unor programe de screening, în special pentru boli oncologice, care vor implica atât spitalele publice, cât și pe cele private.
„Primul set important în care vom folosi infrastructura de publică şi privată va fi pentru zona de screening, pentru că publicul, în momentul de faţă, nu are capacitatea ca infrastructură să asigure screening-ul pentru toate patologiile pe care ni le dorim. [...] Casa Naţională de Asigurări de Sănătate va deconta serviciile de screening atât la public, cât şi la privat”, a explicat Alexandru Rogobete.
Aplicarea acestor programe ar putea începe în această toamnă, printr-o hotărâre de guvern.
Prin aceste reforme, Alexandru Rogobete afirmă că urmărește crearea unui sistem de sănătate integrat, care să combine resursele publice și private pentru a crește accesul pacienților la servicii de calitate și pentru a elimina ineficiențele.
„Dacă nu suntem în stare s-o recunoaştem şi s-o spunem public, nu o vom schimba niciodată. [...] Mie îmi pare rău că sunt pus în postura de a spune nişte lucruri care nu sună bine, dar asta este realitatea din sistemul de sănătate”, a concluzionat ministrul.
Articol redactat cu informații oferite de News.ro și Agerpres.
Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.