Linkuri accesibilitate

Ministrul Toader nu se dezminte, tărăgănează demisia până deseară: ”Mă mai uit în mapa profesională”


Tudorel Toader își face ieșirea din guvernul Dăncilă.

Tudorel Toader nu se dă deocamdată dus de la Ministerul Justiției, așa că după discuția cu premierul Dăncilă a declarat că mai reflectează la formula demisiei ”până la sfârșitul programului”. În preambul a făcut teoria diferenței dintre remaniere și restructurare.

”Doamna prim ministru mi-a cerut demisia. Juridic, nu poți să ceri cuiva demisia. Demisia este o decizie personală, dar voința dânsei am văzut-o, în sensul de a pune capăt acestui interimat. Am asigurat-o că astăzi voi reflecta și până la sfârșitul programului voi anunța dacă îi trimit cu nume și prenume demisia sau rămânem pe solicitarea de revocare.”, a declarat Tudorel Toader.

”Voi rămâne la minister până la momentul în care în Monitorul oficial apare numele, prenumele noului ministru. Îl voi aștepta, îi voi preda sigiliul și la gara, adică la Iași”, a completat ministrul, dând astfel de înțeles că nu acceptă niciuna dintre funcțiile despre s-au vehiculat informații că s-ar afla în cărți- Avocat al Poporului și procuror general.

Ministrul știe însă prea bine care sunt complicațiile pentru premier și PSD cu revocarea. De altfel le-a expus chiar el, zâmbind încântat.

"Sunt doua proceduri prin care se ajunge la acel moment: procedura solicitării de revocare și procedura demisiei. Vă spuneam și repet: premierul este cel care face și desface guvernul, prim- ministrul are cuvânt decisiv în remanierea unui ministru, chiar și în numirea lui. Punctul final e cel în care se publică în Monitorul Oficial numele, prenumele noului ministru, pe calea cererii de revocare sau a demisiei. Pe ce cale mai repede și mai sigur? Aici apare relația dintre cei doi poli ai Executivului bicefal, cum e la noi, președintele și premierul. Varianta demisiei e mai sigură - trece termenul și președintele trebuie să ia act de demisie - spre deosebire de revocare când președintele poate să spună, și ne-a mai spus, mă mai gândesc, mă mai uit la mapa profesională ”. a declarat Tudorel Toader.

XS
SM
MD
LG