Linkuri accesibilitate

Ministrul ungar de externe: ”Este șocantă isteria mincinoasă a ambasadorului român. Maghiarii din afară sunt parte a națiunii maghiare”


Marius Lazurca, ambasadorul României la Budapesta

Ministrul de Externe al Ungariei, Szijjártó Péter, îl critică într-o postare pe Facebook pe ambasadorul României la Budapesta, Marius Lazurca, şi îl acuză de "isterii mincinoase", după ce ambasadorul i-ar fi luat apărarea unei parlamentare de opoziție din Ungaria, Tímea Szabó. Ministrul maghiar de externe susține în postarea menționată că ”maghiarii din afara granițelor sunt parte a națiunii maghiare”.

Tímea Szabó a criticat guvernul Viktor Orban în legătură cu echipamentele medicale trimise în alte state, printre care și România. Până duminică dimineață ministerul român de Externe nu a luat nicio poziție față de acest conflict.

Tímea Szabó a adresat în Parlament mai multe întrebări la adresa guvernului Viktor Orban privind trimiterea de echipamente medicale maghiarilor din Ardeal și Ținutul Secuiesc, dar parlamentarii Fidesz nu au lăsat-o să își termine discursul.

În urma discursului ei, Tímea Szabó ar fi fost insultată şi chiar ameninţată, după cum reiese dintr-un mesaj al ambasadorului român, dar publicat pe Facebook de ministrul maghiar de externe Szijjártó Péter.

"Consider că acest lucru este inacceptabil, drept urmare am decis să îmi exprim solidaritatea faţă de Dna Szabó", scrie ambasadorul român într-un mesaj pe un grup de Whatsapp, preluat de ministrul maghiar şi făcut public pe Facebook.

Ministrul Szijjártó Péter îşi deschide postarea de pe reţeaua de socializare astfel: "Probabil mai jos de atât nu se poate: ambasadorul României îi ia apărarea lui Szabó Tímea".

"Potrivit parlamentarei Szabó Tímea, este o problemă că maghiarii din Ardeal și Ținutul Secuiesc au primit măști și materiale de protecție de la țara-mamă. Iar ambasadorul român se bucură că în parlamentul maghiar există partide care gândesc aşa. Este șocantă isteria mincinoasă evidentă a ambasadorului român, dar este mult mai rușinos că opoziția din Ungaria și ambasadorul român au ajuns pe o platformă comună împotriva maghiarilor de peste granițe. Aşadar, trebuie să lămurim acest lucru, atât pentru opoziţia maghiară, unde se situează şi Szabó Tímea, cât şi pentru ambasadorul român: ungurii care trăiesc peste graniţe fac parte din națiunea maghiară, așa că îi vom ajuta în viitor exact așa cum am făcut-o şi până acum. Pentru că maghiarii de peste graniță pot conta pe guvern", a scris pe Facebook ministrul maghiar de externe.

Ulterior, Timea Szabo l-a acuzat pe ministrul maghiar de Externe că minte, într-o declarație pentru portalul Index.hu. Parlamentara de opozitie arată că ambasadorul român s-a referit la atacurile și amenințările pe care ea le-a primit personal, si nu la atacurile la adresa ei din Parlament.

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

XS
SM
MD
LG