Linkuri accesibilitate

Miniștrii viitorului guvern Orban, lista provizorie la negocierile cu partidele


Cabinetul Orban prinde contur
Cabinetul Orban prinde contur

Ludovic Orban a demarat negocierile cu partidele pentru a obține susținerea la votul de învestitură și a admis că la discuții are lista provizorie a viitorului guvern pe masă. Sunt luate în calcul mai multe variante, în funcție de partidele care vor fi sau nu cooptate la guvernare.

Deocamdată nu sunt șanse foarte mari ca PMP, ALDE, Pro România sau UDMR să facă parte din guvern. Iar USR a spus de la bun început că nu dorește să intre la guvernare. Așa că până în acest moment lista guvernului este una aproape monocoloră.

În dreptul fiecărui minister apar mai multe variante, iar guvernul va fi unul redus la 15-16 ministere.

Liderii PNL ar fi convenit, potrivit surselor Europa Liberă, ca din guvernul de tranziție să facă parte mai mult oameni din eșalonul doi de partid, fără prea mare vizibilitate publică.

În schimb, sunt date ca sigure două ministere: Externele și Apărarea, unde vor fi pusi oameni din afara partidului, susținuți de președintele Klaus Iohannis. Unul este Bogdan Aurescu, actual consiler prezidențial, iar celălalt este Nicolae Ciucă, șeful statului major al armatei, subiectul unui conflict la scenă deschisă între președinte și guvernul PSD, care a dorit înlocuirea acestuia.

Lista provizorie a guvernului ( surse)

  1. Ministerul JustiţieiIoan Cupşa, avocat, membru al Comisiei Juridice din Camera Deputaţilor, Cristian Băcanu, președintele PNL sector 5 și șeful departamentului juridic PNL.
  2. Ministerul de Finanțe - Bogdan Iulian Huțucă, vicepreşedintele Comisiei pentru buget, finanţe şi bănci din Camera Deputaţilor -cele mai mari șanse-, Lucian Heiuș. În cărți rămâne totuși și Florin Câțu.
  3. Ministerul de InterneMarcel Vela, fost preşedinte al Comisiei de apărare şi ordine publică din Senat, în prezent secretar al Senatului.
  4. Ministerul de ExterneBogdan Aurescu, consilier prezidenţial pe politică externă, fost ministru de Externe
  5. Ministerul DezvoltăriiLaurenţiu Leoreanu, chestorul Camerei Deputaţilor, membru al Comisiei pentru administraţie publică, Florin Roman, preşedintele Comisiei de Administraţie din Camera Deputaţilor.
  6. Ministerul Sănătăţii - Vasile Rîmbu, managerul Spitatului Judeţean Suceava.
  7. Ministerul Educației- ( comasat cu Cercetarea și Tineretul și Sportul)- Monica Anisie, profesoară și șefa PNL sector 2, , fost secretar de stat în Ministerul Educaţiei în guvernarea Cioloş
  8. Ministerul Transporturilor ( comasat cu Comunicațiile)-Lucian Bode, fost ministru al Economiei în Guvernul condus de Mihai Răzvan Ungureanu.
  9. Ministerul Agriculturii- Emil Dumitru, liderul Federaţiei ProAgro, Adrian Oros, deputat PNL, membru în Comisia de Agricultură.
  10. Ministerul EconomieiVirgil Popescu, deputat PNL, vicepreşedintele Comisiei de Industrii din Camera Deputaţilor, Ion Ștefan
  11. Ministerul MunciiVioleta Alexandru, liderul PNL Bucureşti, fost ministru în guvernul Cioloș.
  12. Ministerul Fondurilor Europene - Bogdan Glăvan, consilier al liderului PNL Ludovic Orban, profesor universitar de economie/.
  13. Ministerul CulturiiSergiu Nistor, consilier prezidenţial, Vlad Nistor, senator PNL
  14. Ministerul MediuluiCostel Alexe, vicepreşdintele Comisiei de Mediu din Camera
  15. Ministerul Apărării- Generalul Nicolae Ciucă, şeful Statului Major al Apărarii.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG