Linkuri accesibilitate

Minnesota: Polițistul care ar fi provocat moartea lui George Floyd a fost arestat


Forțele de ordine, blocând strada din apropierea sediului poliției din Minnesota, 29 mai 2020

Autoritățile din statul american Minnesota spun că polițistul care l-a ținut sub genunchi pe George Floyd a fost arestat.

Polițistul a fost acuzat de omor, a declarat un procuror vineri, după ce proteste violente au zguduit orașul Midwestern trei nopți la rând, transmite Reuters. Președintele Donald Trump i-a numit pe protestatari „derbedei” și a spus că soldații vor trage în ei dacă vor mai jefui magazine.

Polițistul Derek Chauvin, filmat cu telefonul mobil în timp ce stătea cu genunchiul pe gâtul lui George Floyd, luni, înainte ca bărbatul de 46 de ani să moară, a fost acuzat de omor de gradul trei și omor prin imprudență, a anunțat procurorul comitatului Hennepin, Mike Freeman, într-o conferință de presă.

„Este în arest și a fost acuzat de omor”, a spus Freeman despre Chauvin. „Avem dovezi, avem înregistrarea video - lucrul îngrozitor, groaznic, teribil pe care l-am văzut de mai multe ori - avem camera purtată de ofițer, avem declarații ale unor martori."

Filmarea făcută cu telefonul mobil îl arată pe Floyd gemând și gâfâind în timp ce îl implora pe Chauvin, care se afla cu genunchiul pe gâtul lui: „Vă rog, nu pot să respir”. După câteva minute se lasă liniștea și Floyd încetează să mai miște.

Chauvin și ceilați trei ofițeri aflați la fața locului au fost concediați marți de la Departamentul de Poliție din Minneapolis. Orașul i-a identificat pe ceilalți ofițeri drept Thomas Lane, Tou Thao și J Alexander Kueng.

Freeman a declarat că anchetarea lui Chauvin - care, dacă este condamnat, riscă până la 25 de ani de închisoare sub acuzația de omor - continuă și a anticipat punerea sub acuzare și a celorlalți trei ofițeri. El a spus că important e să fie acuzat mai întâi „cel mai periculos făptuitor”.

Mai devreme, în aceeași zi, guvernatorul din Minnesota, Tim Walz, a făcut apel la încetarea protestelor violente, care au inclus incendii, jafuri și incendierea unui secții de poliție, promitând că va cere socoteală pentru toate inechitățile rasiale care au generat tulburările.

„Niciunul dintre noi nu poate trăi într-o societate în care bandele fac legea fără ca cineva să le ceară socoteală, distrug proprietăți.”

„Trebuie să ne întoarcem la momentul care a determinat totul să se întâmple și să începem să lucrăm la asta.”

Protestele, care au amenințat să se întindă și în a patra noapte, au fost determinate în parte de lipsa arestărilor în acest caz.

Răspunzând la întrebarea unui reporter cu privire la motivul pentru care ofițerii nu au fost arestați mai devreme, Freeman a subliniat că în cazuri similare o anchetă pentru punerea sub acuzare ar dura de la nouă luni la un an.

„Acesta este de departe cea mai rapidă punere sub acuzare pe care am făcut-o vreodată împotriva unui ofițer de poliție”, a spus Freeman. „Ne încredem în polițiștii noștri că vor folosi forța doar pentru a-și face datoria, pentru a ne proteja. Ei comit o infracțiune dacă folosesc forța nejustificat.”

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

Multimedia

Urmările distrugerii barajului Nova Kakhovka din regiunea ucraineană Herson
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:47 0:00
XS
SM
MD
LG