Linkuri accesibilitate

Minoritățile au primit 5 milioane de euro în plus, înainte de votarea bugetului


Parlamentul României, înainte de votul bugetului pe 2019

Guvernul a alocat un buget cu 5 milioane de euro mai mare pentru minoritățile naționale, inclusiv UDMR, cu câteva zile înainte de votul pe legea bugetului din 2019, care a avut loc vineri în Parlament. Bugetul a trecut fără probleme de votul parlamentarilor.

Guvernul a propus, cu câteva zile înainte de ziua de vineri, când parlamentarii au dat votul final pe buget, o creștere de peste 5 milioane de euro a sumei alocate organizațiilor care reprezintă minoritățile naționale.

Bugetul a fost adoptat vineri cu 275 de voturi pentru și 122 împotrivă, doi parlamentari abținându-se de la vot.

UDMR, care are 30 de parlamentari, dar și restul organizațiilor minorităților din Parlament, care însumează 17 deputați, au alocate 150 de milioane de lei (aproximativ 32 de milioane de euro) buget pe 2019. Este o creștere cu 26 de milioane de lei (aproximativ 5,5 milioane de euro) față de anul precedent. Și în 2018, bugetul minorităților a crescut cu peste 4 milioane de euro față de anul anterior.

Deputații minorităților ar fi împărțiți cu privire la intenția de vot la legea bugetului de stat, însă nu de votul lor depinde trecerea bugetului, până la urmă, ci de cel al UDMR, au explicat surse politice pentru Europa Liberă.

„UDMR a avut o atitudine activă în perioada anterioară acestei dezbateri parlamentare, nu am negat şi nu negăm acest fapt. Am avut dezbateri, întâlniri cu coaliţia de guvernământ şi Ministerul de Finanţe şi vom discuta oricând va exista interes din partea acestora. Scopul nostru a fost acela de a îmbunătăţi semnificativ proiectul de buget. Împreună cu Guvernul şi Minsiterul de Finanţe s-a reuşit acest lucru. Evident că nu există buget perfect, nicăieri în lume nu există resurse financiare pentru toate provocările, dar în mod cert că acesta este un proiect mai bun decât cel iniţial”, declara miercuri senatorul UDMR Cseke Attila.

Bugetul alocat partidelor politice a fost redus în comisiile parlamentare, față de cel propus inițial, de 409 milioane de lei. Chiar și așa, cu noua sumă aprobată (255 milioane de lei, adică aproximativ 54 de milioane de euro), suma alocată partidelor politice este mai mare față de 2018 cu aproximativ 85 de milioane de lei (aproximativ 18 milioane de euro).

Grosul acestei sume va merge la PSD, peste 50%, conform unui algoritm stabilit prin lege, care se bazează pe scorul obținut la alegeri.

Forțele ucrainene resping atacurile rusești „nelimitate" pe frontul din Donețk
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:36 0:00
XS
SM
MD
LG