Linkuri accesibilitate

Ministrul german al Apărării, Christine Lambrecht, a demisionat din guvernul Scholz


Christine Lambrecht s-a confruntat cu critici severe în ultima perioadă, atât în contextul războiului din Ucraina, dar și pentru incapacitatea de a gestiona modernizarea armatei germane.
Christine Lambrecht s-a confruntat cu critici severe în ultima perioadă, atât în contextul războiului din Ucraina, dar și pentru incapacitatea de a gestiona modernizarea armatei germane.

Ministrul german al Apărării, Christine Lambrecht, a demisionat luni din guvernul cancelarului Olaf Scholz, scrie Reuters. „Astăzi i-am cerut cancelarului să mă revoce din funcția de ministru federal al Apărării”, a anunțat Lambrecht într-un comunicat remis presei.

Demisia sa vine în urma contestărilor tot mai puternice și a scepticismului privind abilitatea sa de a gestiona modernizarea forțelor armate germane în contextul războiului din Ucraina.

Lambrecht, o membră a Partidului Social Democrat din care face parte și cancelarul Olaf Scholz, a fost învinuită de eșecul în a revitaliza forțele armate germane, în pofida creării unui fond special de 100 de miliarde de euro pentru cheltuieli militare după izbucnirea războiului din Ucraina. La aproape un an de la momentul anunțului (27 februarie 2022), fondul încă nu a fost accesat.

Dar Lambrecht a intrat în vizorul opiniei publice, fiind aspru criticată, după mesajul său de Anul Nou.

Lambrecht s-a filmat în centrul Berlinului vorbind despre războiul din Ucraina între rafale de petarde și artificii.

„Un război face ravagii în mijlocul Europei. Am reușit să obțin multe impresii deosebite de pe urma lui”, a spus ea despre invazia rusă, referindu-se la „multe, multe întâlniri cu oameni interesanți și minunați”.

„Pentru asta, vă mulțumesc din suflet”, a afirmat Christine Lambrecht în mesajul său de Anul Nou.

Videoclipul a primit atât de multe comentarii negative, încât la scut timp s-a cerut demisia ei. Cu toate acestea, cancelarul Scholz a declarat că are încredere în ea.

Mesajul de Anul Nou nu a fost însă singura gafă a ministrului Apărării. La începutul războiului și-a atras critici anunțând că Germania trimite câteva mii de căști de protecție ucrainenilor, care însă așteptau arme. O bilă neagră a constituit-o și dezvăluirea că noile blindate Puma au probleme tehnice majore și nu pot intra în serviciul operațional.

Cancelarul Olaf Scholz va fi sub presiune să găsească un succesor rapid pentru Lambrecht deoarece secretarul american al Apărării, Lloyd Austin este așteptat în curând la Berlin într-o vizită oficială în cadrul căreia este așteptată discutarea ajutorului militar pentru Ucraina.

XS
SM
MD
LG