Linkuri accesibilitate

3 minute | Mitul băncii elvețiene sigure, spulberat, China „mediază” de la Moscova și ASF analiza, Euroins scotea bani din țară


Autoritățile elvețiene au convins UBS să cumpere Credit Suisse
Autoritățile elvețiene au convins UBS să cumpere Credit Suisse

Președintele Chinei vrea să dea, de la Moscova, un nou semn de putere diplomatică globală a Chinei. Legendara stabilitate bancară elvețiană primește o lovitură devastatoare și, în România, în timp ce ASF făcea analize, Euroins scotea din țară zeci de milioane de euro.

Bun găsit,
Iată principalele știri:

  • Autoritățile elvețiene au convins UBS să cumpere rivalul Credit Suisse cu 3,23 miliarde de dolari. UBS va prelua pierderi de până la 5,4 miliarde de dolari, obținând în același timp pentru tranzacție o garanție guvernamentală elvețiană masivă.
  • Președintele Chinei, Xi Jinping, începe o vizită de 3 zile la Moscova. Președintele rus Vladimir Putin se așteaptă ca președintele chinez să dea dovadă de solidaritate cu Rusia în fața occidentului, în timp ce Xi va prezenta China ca mediator de pace global, care dorește să pună capăt războiului din Ucraina.
  • Conducerea ASF va fi audiată în Parlament, după intrarea în insolvență a companiei de asigurări Euroins. De asemenea, ASF ar trebui să trimită Ministerului de Finanțe propunerea de plafonare a prețurilor asigurărilor auto obligatorii la valoarea din martie anul trecut.

Colapsul Credit Swiss, o pată pe reputația stabilității bancare elvețiene

Elvețienii privesc consternați cum puternicul Credit Suisse face implozie, scrie Bloomberg. După zile de discuții frenetice intermediate de guvern, Credit Swiss este preluată practic cu forța de rivalul național mai mare UBS Group AG.

Miza rapidității cu care s-a făcut tranzacția a fost ca ea să fie anunțată înainte de deschiderea burselor de luni, evitându-se astfel o undă de șoc financiar și chiar de declanșare a unei crize.
De altfel, duminică seara, Rezerva Federală a SUA, Banca Centrală Europeană și alte bănci centrale majore au transmis mesaje de stabilitate pentru piețele afectate deja de prăbușirea a două bănci regionale din SUA.

Clădirile băncilor elvețiene UBS și Credit Suisse, în Paradeplatz, Zurich
Clădirile băncilor elvețiene UBS și Credit Suisse, în Paradeplatz, Zurich


Acordul asupra termenilor înainte de deschiderea piețelor de luni dimineață era esențial câtă vreme Credit Suisse este clasificat drept unul dintre cei 30 de creditori „importanți sistemic” din sistemul bancar global, remarcă The Guardian . BBC și CNN notează un detaliu unic al preluăriii: acționarii Credit Suisse nu au avut drept de vot asupra tranzacției.

Xi Jinping își arată muşchiul diplomatic cu o vizită la Moscova

În timp ce liderul chinez Xi Jinping își începe luni călătoria de trei zile la Moscova, toți ochii sunt ațintiți asupra modului în care China se poziționează în războiul în curs. Experții citați de NPR spun că probabilitatea unei soluții importante pentru războiul din Ucraina este redusă.

Înainte de întâlnire, Putin îl numește în presa chineză pe Xi, „un vechi prieten bun”, în timp ce Xi a scris în ziarul de stat că cele două țări „au cimentat încrederea politică reciprocă și au promovat un nou model de relații cu țările importante”.

O pace chineză pentru Ucraina este puțin probabilă remarcă și Corriere de la Sera într-un editorial. Chiar dacă Xi Jinping spune că vrea să joace un rol de mediator, asimetria este evidentă: liderul chinez va rămâne trei zile în capitala Rusiei, în timp ce un telefon este (poate) rezervat președintelui ucrainean Zelenski.

Diferențele de perspectivă est-vest asupra vizitei la Moscova sunt stridente.

Președintele rus, Vladimir Putin, se va întâlni la Moscova cu președintele chinez, Xi Jinping
Președintele rus, Vladimir Putin, se va întâlni la Moscova cu președintele chinez, Xi Jinping

Europa și SUA sunt sceptice, notează New York Times: în timp ce oficialii chinezi descriu călătoria lui Xi Jinping la Moscova ca pe o misiune de pace, oficialii americani și europeni spun că acesta urmărește să-l sprijine pe Vladimir Putin.

În așteptarea lui Xi Jinping, Vladimir Putin spune, potrivit Whashington Post, că e pregătit pentru o soluție diplomatică a războiului. Cu toate acestea, el face sâmbătă o vizită sfidătoare la Mariupol, orașul simbol al rezistenței ucrainene și scenă a nenumărate acte sângeroase.

Sfidătoare pentru că are loc la doar câteva zile după ce Curtea Penală Internațională a emis un mandat de arestare pentru Vladimir Putin, pentru presupuse crime de război, scrie NYT.

ASF analiza activitatea Euroins, Euroins scotea banii din țară

În România, Libertartea descrie cum a mutat Euroins zeci și zeci de milioane de euro în Bulgaria „prin circuite financiare”, în timp ce șefii ASF spuneau „să mai facem o analiză”.

De altfel, conducerea ASF va fi audiată în Parlament, după intrarea în insolvență a companiei de asigurări Euroins. Euronews amintește că USR a depus vineri o cerere oficială pentru revocarea din funcție a actualei conducere a ASF de către Parlament.

Euroins ar fi mutat zeci și zeci de milioane de euro în Bulgaria „prin circuite financiare”.
Euroins ar fi mutat zeci și zeci de milioane de euro în Bulgaria „prin circuite financiare”.

USR solicită o nouă conducere la ASF. De cealaltă parte, președintele PSD, Marcel Ciolacu, a precizat că solicitarea USR este un demers populist.

De asemenea, ASF ar trebui să trimită Ministerului de Finanțe propunerea de plafonare a prețurilor asigurărilor auto obligatorii la valoarea din martie anul trecut. Potrivit Digi24, ASF a găsit deja soluția pentru a evita o explozie a prețurilor RCA: plafonarea lor la nivelul din martie 2022.

Alte știri
  • Guvernul lui Emmanuel Macron se confruntă luni cu mai multe moțiuni de cenzură în parlament, după ce guvernul său a forțat săptămâna trecută un proiect de lege profund nepopular de reformă a pensiilor. Partidele de opoziție franceze speră să răstoarne guvernul. - Politico
  • Un grup de 20 de soldați ucraineni a fost instruit în Italia, transmite ANSA, confirmând informații apărute în presă. Antrenamentele ar fi avut loc într-o regiune la sud de Roma, și a vizat sistemul antirachetă Samp-T. - ANSA
  • Autoritățile din Bali au cerut încetarea politicii Indoneziei de acordare a vizei la sosire pentru cetățenii Rusiei și Ucrainei. Motivul e că aceștia au fost implicați în incidente care implică comportament neadecvat. Numeroși cetățeni ruși și ucraineni ar fi depășit perioada legală a vizelor și lucrează ilegal. - CNN
  • Grupul interguvernamental de experți în evoluția climei (IPCC) trece la ofensivă cu evaluarea sa din ultimii șapte ani, dar și privind viitorul apropiat: în 2023, catastrofele sunt iminente din cauza creșterilor masive de căldură în oceane. - FAZ


După cum v-ați obișnuit, așteptăm mesajele dumneavoastră pe adresa de email treiminute@rferl.org sau pe paginile de Facebook și Instagram.


Pe curând,
Adrian

  • 16x9 Image

    Adrian Ardelean

    S-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2023. A intrat în presă în 2002 și s-a format că jurnalist la BBC World Service Romania. A lucrat mai apoi atât pentru posturi de radio și televiziune naționale ca Europa FM, Digi24, cât și pentru posturi de radio și televiziune regionale ca Transilvania LIVE, Radio Romania Cluj sau EBS Radio Cluj. Experiența lui include producerea și prezentarea de emisiuni live, jurnale de știri, dar și realizarea de analize, reportaje și documentare pe subiecte ce țin de actualitatea în economie, administrație și societate.

XS
SM
MD
LG