Linkuri accesibilitate

 
3 minute | Liberalii au dileme. Uraganul Milton din Florida încurcă negocierile Ucrainei. Viktor Orbán, încolțit la Bruxelles

3 minute | Liberalii au dileme. Uraganul Milton din Florida încurcă negocierile Ucrainei. Viktor Orbán, încolțit la Bruxelles


La 25 septembrie 2021, în plină pandemie, liberalii au renunțat la liderul și PM Ludovic Orban și au deschis calea coabitării cu PSD împotriva căruia câștigaseră alegerile. Ba chiar reușiseră să dărâme guvernul PSD Dăncilă în 2019, cu un an înainte de alegeri.
La 25 septembrie 2021, în plină pandemie, liberalii au renunțat la liderul și PM Ludovic Orban și au deschis calea coabitării cu PSD împotriva căruia câștigaseră alegerile. Ba chiar reușiseră să dărâme guvernul PSD Dăncilă în 2019, cu un an înainte de alegeri.

După trei de ani de guvernare cu social-democraților, liberalii au dileme cu privire la buna lor credință. Președintele Zelenski cere invitarea Ucrainei în NATO. Viktor Orbán a fost criticat sever, la prezentarea planului Ungariei în fruntea Uniunii Europene, la Strasbourg.

Bună dimineața, dragi prieteni!

În România continuă saga liberalilor care își caută un discurs critic menit să le asigure cât mai multe voturi în toamnă. E însă greu de găsit de la Palatul Victoria.

Dar iată principalele știri ale dimineții:

  • Premierul PSD Marcel Ciolacu amenință că va renunța el însuși la funcția de premier, dacă PNL iese de la guvernare. Liberalii rămân, dar din alte motive.
  • Uraganul Milton face ravagii în Florida, președintele Biden a anulat reuniunea NATO unde liderul Ucrainei urma să prezinte Planul Victoriei.
  • Premierul maghiar, Victor Orban, a fost încolțit de critici severe în Parlamentul European la prezentarea programului său în calitate de președinte al Consiliului Uniunii Europene.

După trei ani la guvernare, liberalii au dileme

Declarațiile ex-premierului PNL-PSD și președintelui liberal, Nicolae Ciucă, de tipul „Coaliția se oprește aici” au stârnit neliniștea partidului. Și enervarea premierului Ciolacu. Șeful PSD amenință că își va depune mandatul dacă liberalii pleacă de la Palatul Victoria, relatează Hotnews.

Nicolae Ciucă este candidat la Președinție din partea PNL, iar un discurs sever și o eventuală ieșire de la guvernare i-ar fi de folos.

În plus, rupturi și căderi de guverne s-au mai văzut în prag de prezidențiale - remember 2009, când PSD a ieșit de la guvernare exact înaintea competiției Geoană-Băsescu.

La câteva zile de la alegerile din 9 iunie, plângerile privind fraudarea alegerilor vizau mai multe de 10.000 de voturi. Liberalii nu au reacționat.
La câteva zile de la alegerile din 9 iunie, plângerile privind fraudarea alegerilor vizau mai multe de 10.000 de voturi. Liberalii nu au reacționat.

Dar e greu să acuzi PSD de tentative de fraudare a alegerilor când europarlamentarii lor și localii din multe județe au fost aleși pe liste comune. E și mai greu să expui România instabilității cu un război sângeros la frontiere și drone rusești (și la propriu și la figurat) în țară, explică Andreea Pora într-o analiză Europa Liberă.

E greu să ceri partidului să facă viraje de 180 de grade când cercul puterii din PNL este atât de restrâns, iar lideri marcanți au fost ținuți departe de hotărâri esențiale ani de-a rândul.

Cristian Andrei de la Hotnews a aflat, de pildă, că nici la vârfurile PNL nu au access la informații despre cum s-au cheltuit milioane de euro pentru locale și europarlamentare.

Prin urmare, miniștrii PNL au refuzat marți ideea „Coaliția s-a oprit” și au rămas în Guvern, urmând ca azi,10 octombrie, să dezbată problema în conducerea extinsă a PNL.

Dar, după cum relevă Europa Liberă, discursuri nealterate de ridicol nu există: și la guvernare, și „PSD este o amenințare la adresa democrației”, nu se poate. „Din această dilemă nu puteți ieși”, s-a prins Farfuridi. Analiza lui Caragiale poate fi descărcată de aici.

Tema abuzului CCR contra Dianei Șoșoacă, deși importantă pentru democrație, e problematică electoral. Diana Șoșoacă este o politiciană radicală, cu afirmații antisemite și deschis pro-Rusia.

În plus, PSD a închis rapid și cu zgomot această ușă. Ex-ministrul Justiției Robert Cazanciuc a depus la Senat un proiect de lege prin care judecătorii CCR să fie excluși în viitor de la validarea candidaturilor la Prezidențiale.

Ideea nu va trece controlul de constituționalitate, dar relevă capacitatea candidatului Marcel Ciolacu de a se apăra practic de acuzațiile PNL că a pus la cale eliminarea concurenței. PSD a reacționat imediat și în scandalul imobiliar Nordis cu un proiect care reduce la 10% avansul pentru un apartament în proiect.

Cine pierde și cine câștigă din cazul Șoșoacă? este întrebarea la care răspunde Ioana Dogioiu de la SpotMedia. Politic, PSD pierde din cauza acuzațiilor de politizare a CCR, dar nici liberalii nu câștigă.

Dar dincolo de controversele punctuale din aceste săptămâni, ne putem imagina o dezbatere finală, înainte de turul II al Prezidențialelor cu Marcel Ciolacu PSD și Nicolae Ciucă PNL, ambii la guvernare?

Dacă da, scrieți-ne și nouă la treiminute@rferl.org sau Bucharest_Bureau@rferl.org.

Zelenski și-a prezentat Planul Victoriei la Dubrovnic în loc de Ramstein

Din cauza uraganului Milton, care și-a început drumul devastator din Florida, președintele SUA, Joe Biden, a anulat practic reuniunea de la Ramstein a țărilor NATO și ai aliaților lor globali, unde liderul Ucrainei, Volodimir Zelenski, urma să prezinte Planul Victoriei discutat recent la Washington.

O primă privire în Europa asupra lui au aruncat reprezentanții statelor din Balcani, inclusiv ai României la conferința de la Dubrovnik, după cum notează Libertatea.

Primul punct este invitarea Ucrainei să adere la NATO. Al doilea - înfrângerea Rusiei. Al treilea - pași concreți pentru ca Ucraina să intre efectiv în NATO.

Aflat în Croația, Volodimir Zelenski a arătat încă o dată cât de importantă este unitatea europeană, relatează colegii de la Europa Liberă. O prioritate stringentă, ar adăuga mulți.

Viktor Orbán, încolțit de critici la Bruxelles

O țintă greu de atins în condițiile în care chiar șeful președinției prin rotație al Consiliului Uniunii Europene, Viktor Orbán, promovează poziții favorabile Rusiei, întârziind sistematic ajutorul pentru Ucraina și inclusiv agenda Ungariei în fruntea Uniunii cu trei luni.

Analiza Sabinei Șancu de la Europa Liberă cupride și replicile Ursulei von der Leyen, președinta Comisiei Europene, dar și altele, inclusiv huiduieli la scenă deschisă contra lui Viktor Orbán.

În aceste condiții, Politico publică o analiză amară despre cum aleșii europeni, dezorientați în așteptarea europarlamentarelor și a rezultatelor scrutinului din Statele Unite, au pierdut practic un an degeaba: Un an de tăiat frunze la câini, ar fi traducerea titlului.

Alte subiecte:

Ne puteți scrie pe email la treiminute@rferl.org și pe paginile noastre de Facebook și Instagram.

Pe Google News, ne găsiți AICI.

Toate cele bune,
Elena

  • 16x9 Image

    Elena Tănase

    E jurnalist de peste 20 de ani. A început cu opt ani la BBC, a continuat cu doi ani la România Liberă, apoi a intrat în televiziune: opt ani din zece la Digi24. Din septembrie 2020, Elena Tănase este directorul Europei Libere. Cu studii de istorie și științe politice, s-a remarcat prin documentare video de istorie recentă: Povestea Cumințeniei Pământului (2016), Abdicarea Regelui Mihai (2017), Revoluția Română. De ce a curs sânge (2019). 

XS
SM
MD
LG