Linkuri accesibilitate

3 minute | Noi demiteri la vârf în Ucraina. Un mic progres în relația SUA - Iran. Problema secretă a drogurilor din România


Ministrul adjunct al Apărării din Ucraina, Hanna Maliar, este unul dintre înalții demnitari ucraineni demiși din ministerul Apărării. in June.
Ministrul adjunct al Apărării din Ucraina, Hanna Maliar, este unul dintre înalții demnitari ucraineni demiși din ministerul Apărării. in June.

Alți înalți oficiali de la Kiev au fost demiși. SUA și Iran fac un schimb de prizonieri, văzut ca o mică dezghețare a relațiilor bilaterale. Compania austriacă OMV nu a obținut nici modificarea legii offshore, nici reducerea taxei de solidaritate.

Bun găsit,

Iată principalele știri:

  • Orașul Liov a fost lovit de un atac aerian rusesc la primele ore ale zilei de marți. Oficialii locali spun că atacul a rănit un om și a provocat un incendiu major.
  • Proiectul de lege cu noile măsuri fiscale, pentru care Guvernul ar urma să îşi asume răspunderea în Parlament, a fost publicat marţi dimineaţă.
  • Ambasadoarea SUA spune că România și-a asumat să dubleze până în noiembrie cantitatea de cereale preluată din Ucraina.

Kievul vrea să arate că înăsprește controlul asupra ajutoarelor militare occidentale

Kievul demite șase miniștri adjuncți ucraineni ai apărării, scrie Washington Post. Concedierile vin la două săptămâni de la demiterea ministrului, Alexei Reznikov, într-un scandal de corupție.

Autoritățile de la Kiev nu au oferit niciun motiv pentru ultima serie de demiteri din Ministerul Apărării. New York Times crede că președintele Volodimir Zelenski vrea să demonstreze că Ucraina își înăsprește gestionarea ministerului care supraveghează miliarde de dolari de ajutor militar pentru război.

Volodimir Zelenski va cere Congresului American, unde va încerca să obțină un ajutor financiar suplimentar de 24 miliarde de dolari.
Volodimir Zelenski va cere Congresului American, unde va încerca să obțină un ajutor financiar suplimentar de 24 miliarde de dolari.


Demiterile au loc cu doar două zile înainte ca președintele ucrainean să se întâlnească cu lideri mondiali la Adunarea Generală a ONU, scrie Washington Post , care adaugă că Zelenski va merge și în Congresul american, unde va încerca să obțină de la SUA un ajutor financiar suplimentar de 24 miliarde de dolari.

În Europa, Ucraina a intentat procese împotriva Poloniei, Ungariei și Slovaciei la Organizația Mondială a Comerțului, anunță Reuters, pentru interzicerea, în continuare, a importurilor de cereale din Ucraina. Disputa divizează UE, notează Politico, care descrie o stare de furie care cuprinde Bruxellesul într-un moment sensibil al războiului din Ucraina.

SUA și Iran fac un schimb de prizonieri care să dezghețe relațiile bilaterale

Iranul a eliberat cinci americani într-un schimb de prizonieri cu Statele Unite, anunță Axios, care consideră că acordul mediat de Qatar este un progres diplomatic între SUA și Iran.

New York Times scrie că schimbul de prizonieri, care i-a adus Teheranului și accesul la 6 miliarde de dolari blocați în SUA, ar putea deschide calea pentru discuții pe probleme mai mari cum ar fi revenirea la acordul nuclear. Opinia e împărtășită și de The Economist, care crede că acordul face parte dintr-o strategie diplomatică mai largă a SUA.

Premierul canadian, Justin Trudeau, spune că există „acuzații credibile” care leagă guvernul indian de uciderea pe teritoriul canadian, a unui important lider sikh.
Premierul canadian, Justin Trudeau, spune că există „acuzații credibile” care leagă guvernul indian de uciderea pe teritoriul canadian, a unui important lider sikh.

Canada expulzează un diplomat indian din cauza unor „acuzații credibile” care leagă guvernul indian de uciderea pe teritoriul canadian, a unui important lider sikh, anunță CNN.

Prim-ministrul Canadei, Justin Trudeau, a spus că orice implicare a unui guvern străin în uciderea unui cetățean canadian este „o încălcare inacceptabilă a suveranității noastre". India neagă orice implicare și numește acuzația premierului canadian „absurdă", notează BBC.

România are o problemă secretizată cu drogurile

Despre strategia de succes a Portugaliei de reducere a consumului de droguri scrie Europa Liberă. De cealaltă parte, Administrația Prezidențială a invocat caracterul secret al informațiilor despre consumul de droguri în România, când a fost întrebată de Pressone despre câți consumatori de droguri sunt în România, care e strategia statului și de ce a ajuns consumul de droguri pe agenda CSAT.


De cealaltă parte, PSD are cheia la porțile traficului de droguri, scrie defapt.ro. Portul Constanța e controlat de oamenii puși de Sorin Grindeanu, ministrul Transporturilor.

Guvernul de la Kiev a fost de acord că Romania poate importa cereale doar pe bază de licență, scrie G4Media.

Președinția a răspuns unei solicitări Pressone că informațiile privind traficul de droguri în România sunt secretizate.
Președinția a răspuns unei solicitări Pressone că informațiile privind traficul de droguri în România sunt secretizate.


Asta înseamnă că, până nu există un astfel de mecanism de licențiere, România nu va importa cereale ucrainene. Pe de alta parte, ambasadoarea SUA spune la Europa Liberă că România și-a asumat să dubleze până în noiembrie cantitatea de cereale preluată din Ucraina.

Reprezentanții OMV nu au obținut nimic de la Guvernul României, scrie Hotnews, nici modificarea legii offshore, nici reducerea taxei de solidaritate. În schimb, Executivul a transmis austriecilor că România va continua să ceară aderarea la Schengen în instanțele europene.

Guvernul României a publicat proiectul de lege privind măsurile fiscale care să aducă mai mulți bani la buget.

Alte știri:

  • Oficialii de la Chișinău cer un parcurs clar pentru aderarea la UE și declară că aspirațiile europene ale țării nu ar trebui să fie la mila lui Vladimir Putin. – Politico
  • Italia a extins perioada maximă pentru care pot fi reținuți migranții ilegali, de la 135 de zile la 18 luni. – France24
  • Foametea este o încălcare de proportii a drepturilor omului, a spus Secretarul general al Organizației Națiunilor Unite, Antonio Guterres. - DW

Așteptăm mesajele voastre la adresa de e-mail treiminute@rferl.org și pe paginile noastre de Facebook și Instagram.

Podcastul Europa Liberă SmartJob este pe Spotify, Apple Podcast și Google Podcast.

Toate cele bune!
Adrian

  • 16x9 Image

    Adrian Ardelean

    S-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2023. A intrat în presă în 2002 și s-a format că jurnalist la BBC World Service Romania. A lucrat mai apoi atât pentru posturi de radio și televiziune naționale ca Europa FM, Digi24, cât și pentru posturi de radio și televiziune regionale ca Transilvania LIVE, Radio Romania Cluj sau EBS Radio Cluj. Experiența lui include producerea și prezentarea de emisiuni live, jurnale de știri, dar și realizarea de analize, reportaje și documentare pe subiecte ce țin de actualitatea în economie, administrație și societate.

XS
SM
MD
LG