Bun găsit,
Iată subiectele zilei:
- Rusia atacă o navă în Marea Neagră, care a plecat din Ucraina, înăuntrul zonei economice exclusive a României.
- Ajutoarele care devin ținte: un echipaj de intervenție și mai mulți angajați ONU au fost uciși în Ucraina, respectiv în Gaza.
- Premierul slovac Robert Fico distruge infrastructura anticorupție din țara sa.
Atacul asupra unei nave în zona economică a României din Marea Neagră
Rusia a atacat o navă în zona economică exclusivă a României din Marea Neagră, în timp ce transporta grâu spre Egipt. Toate informațiile, inclusiv comunicatul Gărzii de Coastă, la Europa Liberă.
Ar fi primul astfel de atac împotriva unei nave civile de când Ucraina a deschis noua rută maritimă de exporturi, punctează New York Times. Siguranța greu câștigată a coridorului naval pentru Ucraina este de importanță vitală pentru țările în dezvoltare, care se bazează pe cerealele exportate de Ucraina.
Țara a exportat 43,5 milioane de tone de produse agricole prin acest coridor în ultimul an, precizează Kyiv Independent.
Evenimentele au loc simultan cu o dezbatere mai largă la nivel internațional despre dreptul Ucrainei de a trage înspre teritoriul Rusiei cu armele donate de aliații occidentali, la rugămințile insistente ale președintelui ucrainean Volodimir Zelenski.
Potrivit The Guardian, SUA se gândesc să permită guvernului de la Kiev astfel de atacuri, în urma unei întâlniri în care Zelenski le-a explicat reprezentanților celor două țări exact cum și ce ar lovi în Rusia cu rachetele de rază lungă. Kyiv Independent prezintă rachetele pe care le-ar putea folosi soldații ucraineni pe teritoriul Rusiei.
Deocamdată, aliații din SUA și Marea Britanie promit noi fonduri pentru Ucraina, scrie AP, iar The Guardian a descoperit că Rusia încă mai reușește să importe cauciucuri pentru aeronave, în ciuda sancțiunilor.
Pe frontul de est, războiul continuă. Rusia spune că a recucerit zece localități ocupate de ucraineni în Kursk.
Echipele de intervenție umanitară, ținta atacurilor în Rusia și Gaza
În ultimele zile, au avut loc două atacuri împotriva angajaților de la organizațiile umanitare, în cele două mari războaie din apropiere: în Ucraina și în Gaza.
Armata rusă a ucis joi un echipaj al Crucii Roșii într-un sat din regiunea Donețk: rușii au tras într-un convoi marcat clar cu simbolurile distincte ale organizației. Conform Kyiv Independent, trei angajați ai Crucii Roșii au murit și alți doi au fost răniți.
Între aprilie 2022 și aprilie 2024, Rusia a ucis cel puțin 93 de oameni din echipajele de urgență și a rănit aproape 400 în atacuri de tip double tap, în care au lansat un prim atac și apoi, după ce au sosit paramedicii sau pompierii, au atacat din nou. Vulnerabili sunt mai ales cei din ambulanțe și alte transporturi, conform OMS. Autoritățile de la Kiev spun că rușii „vânează” echipajele de urgență ucrainene, relatează Ukrainska Pravda.
Tot în Ucraina, 11 angajați ONU au fost uciși și zeci de angajați au fost răniți în 2023, scrie BBC.
Miercuri, armata israeliană a ucis cel puțin 18 persoane care se adăposteau într-o școală din tabăra de refugiați Nuseirat, inclusiv șase angajați ai ONU, scrie Al Jazeera.
Israelienii spun că școala administrată de UNRWA, în care se aflau mai ales copii și femei, ar fi fost „un centru de comandă Hamas”. Atacul lor a atras condamnarea comunității internaționale, transmite The Guardian.
În Gaza, cel puțin 300 de angajați ai organizațiilor umanitare au fost uciși în primele 11 luni de război, conform ReliefWeb. Armata israeliană este acuzată că a ucis și cel puțin 500 de medici și personal sanitar, precum și cel puțin 116 jurnaliști.
În Slovacia, guvernul îmbrățișează corupția
Premierul Robert Fico a prezidat asupra destrămării sistematice a capacității Slovaciei de a lupta împotriva corupției, scrie Politico.
Mai mult, Fico a deteriorat statul de drept după ce a politizat televiziunea publică, a închis biroul procurorului anticorupție și a modificat codul penal pentru a reduce pedepsele pentru corupție și fraudă.
Este doar o parte din campania lui Fico de a-și îngenunchea inamicii printr-o epurare în masă a liberalilor, jurnaliștilor și liderilor din domeniul cultural. Detalii în New York Times.
Tot săptămâna aceasta, premierul Fico a negat că guvernul său ar fi achiziționat software-ul de spionaj Pegasus - însă opoziția a primit dovezi contrare, scrie Euractiv.
În iunie, parlamentul de la Bratislava a aprobat un nou set de legi care permite interzicerea adunărilor publice, scrie Euractiv. La scurt timp după, premierul a revenit neschimbat în viața publică, după atentatul din luna mai: atacând presa, opoziția, înarmarea Ucrainei și persoanele LGBT+. Detalii la Europa Liberă Moldova.
În PressOne, despre cum guvernul Fico rescrie istoria Slovaciei pentru a servi agendei naționaliste.
Alte subiecte:
- Contul de știri pentru tineri Gen, Știri prezintă eforturile unui elev de clasa a XII-a de a crea primul translator automat pentru limba aromână, pentru a o salva de la dispariție.
- Rusia a pus pe lista persoanelor căutate șapte jurnaliști străini care au făcut reportaje din Kursk, în timpul incursiunii ucrainene, anunță agenția TASS. Ministrul de externe al Italiei, care are doi reporteri pe această listă, a convocat ambasadorul rus pentru explicații, conform Il Post.
- Donald Trump, candidatul republican pentru președinția SUA, nu vrea să mai dezbată cu Kamala Harris, contracandidata democrată. Detalii la BBC.
Așteptăm mesajele tale la adresa de e-mail treiminute@rferl.org și pe paginile noastre de Facebook și Instagram.
Toate cele bune,
Sabina
Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.