Linkuri accesibilitate

Mircea Drăghici, inculpat oficial de DNA în dosarul delapidării banilor din subvenția primită de PSD


Mircea Drăghici, fostul trezorier PSD, care a cumpărat din subvenția primită de PSD un apartament
Mircea Drăghici, fostul trezorier PSD, care a cumpărat din subvenția primită de PSD un apartament

Fostul trezorier al PSD, Mircea Drăghici, a fost inculpat de DNA în dosarul în care este urmărit penal pentru delapidarea a 380.000 de euro din subvențiile primite de PSD de la Autoritatea Electorală Permanentă. Drăghici și-a dat demisia din funcție în 5 iunie.

El a fost coordonatorul campaniei pentru europarlamentare, iar premierul Viorica Dăncilă a cerut un audit intern pentru a afla care este situația financiară a partidului, ce contracte au fost semnate în numele partidului, de către cine și cu ce firme. De contractele din PSD se ocupa personal Liviu Dragnea, acum încarcerat la Rahova după condamnarea de 3,5 ani primită de la Înalta Curte.

Drăghici a aflat luni de la DNA că din suspect a devenit inculpat în dosarul sifonării banilor de la PSD, motiv pentru care i-a acuzat pe procurori că fac ”poliție politică”.

”Sunt realmente uluit de decizia DNA de astăzi. Nu există absolut nicio rațiune pentru punerea în mișcare a acțiunii penale, niciun argument sustenabil. Ca și în cazul soției mele, totul pare a fi doar o parte a unei foi de parcurs stabilite în anumite laboratoare. În condițiile în care toți martorii au dat declarații favorabile de la momentul în care am fost numit suspect și până astăzi, nu pot decât să constat cu dezolare că trăim vremuri în care poliția politică e vie și din ce în ce mai puternică. “Civilii din politică trebuie executați!”. “Am înțeles, să trăiți!”, a scris Drăghici pe Facebook.

Procurorii îl acuză pe fostul trezorier al PSD că şi-ar fi însuşit suma de 380.000 de euro prin încheierea unui contract de închiriere a unui imobil pentru o perioadă de 10 ani, începând cu data de 1 martie 2018 până la 1 martie 2029. Contractul ar fi avut un caracter simulat, ,iar suma de bani provenită din subvenții a fost astfel folosită în alte scopuri decât cele pentru care a fost acordată.

"Concret, suspectul îndeplineşte funcţia de trezorier al unui partid, exercitând, în această calitate, atribuţii de gestionare şi administrare a bunurilor şi sumelor de bani provenite din fonduri publice sau private. În exercitarea funcţiei de trezorier, în cursul lunii februarie 2018, suspectul, împreună cu o persoană din familie, a negociat şi a convenit să achiziţioneze, de la un vânzător, un imobil având o valoare de circulaţie de peste 500.000 de euro, pe care să îl achite, în parte, cu sume de bani pe care le gestiona în calitate de trezorier şi, în parte, cu fonduri proprii. Promisiunea de vânzare-cumpărare dintre proprietarul imobilului şi persoana din familia suspectului, dar şi contractul de închiriere dintre acelaşi proprietar şi formaţiunea politică, s-au încheiat în aceeaşi zi, 15.02.2018, pentru acelaşi imobil", precizează DNA.

"În realitate, întreaga contravaloare a contractului a fost achitată în avans, într-un interval de timp de cinci luni, din sume de bani provenite din subvenţia acordată formaţiunii politice în baza Legii nr. 334/2006 privind finanţarea activităţii partidelor politice şi a campaniilor electorale. După declanşarea controlului de către Autoritatea Electorală Permanentă cu privire la utilizarea subvenţiilor de formaţiunea politică în cadrul căreia suspectul îndeplinea funcţia de trezorier, a fost reziliat contractul de închiriere, precum şi promisiunea de vânzare-cumpărare şi restituite sumele de bani încasate cu titlu de chirie şi pentru achiziţionarea imobilului", reiese din rechizitoriul DNA.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG