Magistraţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) au dispus, miercuri, achitarea fostului procuror şef al Serviciului Teritorial Ploieşti din cadrul DNA, Lucian Onea, şi a fostului procuror DNA Mircea Negulescu.
Cei doi au fost trimişi în judecată de către procurorii fostei Secţii de Investigare a Infracţiunilor din Justiţie (SIIJ), în legătură cu dosare care îl vizau pe fostul deputat fugar Sebastian Ghiţă. Decizia ÎCJJ poate fi contestată.
Fostul procuror DNA Mircea Negulescu, poreclit „Portocală”, a fost achitat pentru infracțiunile de care era acuzat, respectiv de cercetare abuzivă, inducerea în eroare a organelor judiciare, represiune nedreaptă și alte fapte.
Judecătorii instanței de fond au stabilit că aceste fapte nu au fost comise, așa cum apar în plângerile formulate de afaceristul Sebastian Ghiță.
În soluția de achitare, ÎCJJ arată că: „Respinge acţiunea civilă formulată de partea civilă Ghiţă Sebastian Aurelian, ca nefondată. Cheltuielile judiciare efectuate în cauză rămân în sarcina statului”
„Onorariul cuvenit apărătorului desemnat din oficiu pentru inculpatul Negulescu Mircea în cuantum de 942 lei rămâne în sarcina statului, urmând a fi suportat din fondurile Ministerului Justiţiei. Cu drept de apel în 10 zile de la comunicarea hotărârii”.
Împreună cu Mircea Negulescu a mai fost anchetat și fostul procuror Lucian Gabriel Onea, ambii fiind acuzați că au fabricat un dosar
Mircea Negulescu și Lucian Onea au fost trimiși în judecată în vara anului 2019, printr-un rechizitoriu întocmit de fosta procuroare SIIJ Adina Florea.
În rechizitoriu, procurorii susţineau că Lucian Onea, în instrumentarea a două dosare penale, împreună cu inculpatul Negulescu Mircea, în calitate de procuror la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti, în cursul lunii mai 2015, „l-au determinat pe un martor denunţător să plăsmuiască un denunţ în numele unei persoanei imaginare, să întocmească în fals, în format electronic, tabele care conţin numele unor persoane - locuitori ai Republicii Moldova, care ar fi avut cetăţenie română în anul 2014, cu scopul de a dovedi infracţiunea de coruperea alegătorilor pretins săvârşită de persoana împotriva căreia s-a formulat denunţul”.
De asemenea, tot în rechizitoriu, se arăta că „inculpatul Onea Lucian Gabriel, cu sprijinul inculpatului Negulescu Mircea, în cursul lunii mai 2015, în soluţionarea celor două dosare penale, a ticluit probe nereale prin exercitarea de constrângeri asupra martorului denunţător”.
În perioada aprilie-mai 2015, Onea şi Negulescu, în mod repetat, „l-au determinat pe martorul denunţător să contrafacă, prin exercitarea de constrângeri, a unui denunţ şi a unor tabele în format electronic conţinând nume de persoane din Republica Moldova care ar aparţine unor cetăţeni români imaginari”.