Linkuri accesibilitate

Foștii procurori DNA Lucian Onea și Mircea Negulescu au fost achitați


Procurorul Mircea Negulescu a fost achitat într-un dosar care îl privea pe Sebastian Ghiță.

Magistraţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) au dispus, miercuri, achitarea fostului procuror şef al Serviciului Teritorial Ploieşti din cadrul DNA, Lucian Onea, şi a fostului procuror DNA Mircea Negulescu.

Cei doi au fost trimişi în judecată de către procurorii fostei Secţii de Investigare a Infracţiunilor din Justiţie (SIIJ), în legătură cu dosare care îl vizau pe fostul deputat fugar Sebastian Ghiţă. Decizia ÎCJJ poate fi contestată.

Fostul procuror DNA Mircea Negulescu, poreclit „Portocală”, a fost achitat pentru infracțiunile de care era acuzat, respectiv de cercetare abuzivă, inducerea în eroare a organelor judiciare, represiune nedreaptă și alte fapte.

Judecătorii instanței de fond au stabilit că aceste fapte nu au fost comise, așa cum apar în plângerile formulate de afaceristul Sebastian Ghiță.

În soluția de achitare, ÎCJJ arată că: „Respinge acţiunea civilă formulată de partea civilă Ghiţă Sebastian Aurelian, ca nefondată. Cheltuielile judiciare efectuate în cauză rămân în sarcina statului”

„Onorariul cuvenit apărătorului desemnat din oficiu pentru inculpatul Negulescu Mircea în cuantum de 942 lei rămâne în sarcina statului, urmând a fi suportat din fondurile Ministerului Justiţiei. Cu drept de apel în 10 zile de la comunicarea hotărârii”.

Împreună cu Mircea Negulescu a mai fost anchetat și fostul procuror Lucian Gabriel Onea, ambii fiind acuzați că au fabricat un dosar

Mircea Negulescu și Lucian Onea au fost trimiși în judecată în vara anului 2019, printr-un rechizitoriu întocmit de fosta procuroare SIIJ Adina Florea.

În rechizitoriu, procurorii susţineau că Lucian Onea, în instrumentarea a două dosare penale, împreună cu inculpatul Negulescu Mircea, în calitate de procuror la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti, în cursul lunii mai 2015, „l-au determinat pe un martor denunţător să plăsmuiască un denunţ în numele unei persoanei imaginare, să întocmească în fals, în format electronic, tabele care conţin numele unor persoane - locuitori ai Republicii Moldova, care ar fi avut cetăţenie română în anul 2014, cu scopul de a dovedi infracţiunea de coruperea alegătorilor pretins săvârşită de persoana împotriva căreia s-a formulat denunţul”.

De asemenea, tot în rechizitoriu, se arăta că „inculpatul Onea Lucian Gabriel, cu sprijinul inculpatului Negulescu Mircea, în cursul lunii mai 2015, în soluţionarea celor două dosare penale, a ticluit probe nereale prin exercitarea de constrângeri asupra martorului denunţător”.

În perioada aprilie-mai 2015, Onea şi Negulescu, în mod repetat, „l-au determinat pe martorul denunţător să contrafacă, prin exercitarea de constrângeri, a unui denunţ şi a unor tabele în format electronic conţinând nume de persoane din Republica Moldova care ar aparţine unor cetăţeni români imaginari”.

 • 16x9 Image

  Andreea Ofițeru

  Andreea Ofițeru s-a alăturat echipei Europa Liberă România în ianuarie 2021, ca Senior Correspondent. Lucrează în presă din 2001, iar primele articole le-a publicat în România Liberă. Aici a scris pe teme legate de protecția copiilor, educație, mediu și social. De-a lungul timpului, a mai lucrat în redacțiile Adevărul, Digi24, Gândul, HotNews.ro, unde a documentat subiecte legate de învățământul din România și de actualitate. 

  A scris știri, interviuri, reportaje și anchete. A participat la mai multe proiecte printre care și conceperea primului supliment dedicat exclusiv subiectelor despre școală: Educație&Școală.  

  A fost bursieră Voice Of America/Washington DC, într-un program dedicat jurnaliștilor din Europa de Est. 

  OfiteruA@rferl.org 

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

Multimedia

Momentul în care Dumitru Buzatu este oprit de către DNA
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:17 0:00
XS
SM
MD
LG