Linkuri accesibilitate

Mircea Toma, propunerea USR PLUS pentru CNA: Unii operatori au transformat meseria de jurnalist în cea de mercenar politic


Președintele ActiveWatch, Mircea Toma.
Președintele ActiveWatch, Mircea Toma.

Mircea Toma a declarat la Europa Liberă că prioritatea Consiliului Național al Audiovizualului (CNA) ar trebui să fie independența față de mediul politic. USR PLUS a decis vineri, să îl propună pe Mircea Toma pentru funcția de membru al Consiliului.

Mircea Toma ar deveni membru CNA, dacă trece de votul Parlamentului, din poziția de președintele al ActiveWatch, organizaţie care militează pentru comunicarea liberă în interes public. În opinia sa, cel mai important lucru care ar trebui să se întâmple la CNA este ca acesta să funcționeze independent și nu „colorat politic”.

Aceasta e cea mai toxică problemă a CNA, faptul că în multe dintre situațiile în care trebuie să judece performanțele audio-vizualului, acest lucru se face de pe poziții politice. Ceea ce este o eroare și subminează activitatea Consiliului”, spune Mircea Toma.

În opinia sa, cel mai grav lucru petrecut în ultimii ani în evoluția audio-vizualului din România este „o deprofesionalizare a unor programe care sunt transmise de marii operatori, care au reușit să transforme profesia de jurnalist în cea de mercenar politic”.

USR PLUS a anunțat, vineri, într-un comunicat, că îl susține pentru poziția de membru în cadrul CNA pe Mircea Toma, secondat de Dan Radu ca supleant. „Ambele nominalizări au avut la bază profesionalismul și integritatea pe care le-au dovedit de-a lungul timpului în domeniile în care au activat”.

Mircea Toma este președintele ActiveWatch, deține un doctorat în psihologie și a activat, de-a lungul carierei sale profesionale, în următoarele arii: monitorizare și analiză mass media; advocacy pentru drepturile omului; formator antidiscriminare și interculturalism; jurnalism; coordonare și formare competențe comunicare publică; asistență psihologică, educație media.

Dan Radu este vicepreședintele Asociaţiei „Mişcarea pentru Dezvoltarea Moldovei”. Este absolvent al Institutului Politehnic din Iaşi și a lucrat pentru mai multe instituții mass-media, ocupând funcțiile de reporter, redactor-șef, director general, editor, director de programe.

Schimbările din CNA

Surse din Coaliția de guvernare au declarat la începutul săptămânii pentru Europa Liberă că „după mulți ani în care CNA a fost controlat de PSD, încercăm să schimbăm lucrurile. E o instituție cu o imagine foarte proastă”.

Consiliul Național al Audiovizualului își va schimba componența după ce mandatele a patru membri vor expira. Coaliția de guvernare susține că va obține majoritatea în CNA după cele patru numiri care vor aparține actualei majorități.

O propunere va veni din partea Administrației Prezidențiale, două aparțin Guvernului, iar una Parlamentului. Monica Gubernat, actuala președinte CNA, sprijinită de PSD pentru obținerea funcției, va pierde această poziție după schimbarea componenței Consiliului.

În cazul CNA, UDMR a anunțat că nu are pretenții pentru nominalizarea unui nume în cadrul Consiliului. O funcție va reveni președintelui Klaus Iohannis, două numiri vor aparține PNL și una USR-PLUS.

  • 16x9 Image

    Carmen Valică

    A început să lucreze în presă în 2000, când studia încă jurnalismul la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca. Pasionată de radio, Carmen s-a mutat la București în 2004, când s-a alăturat redacției în limba română a BBC World Service. După închiderea acesteia a lucrat la Radio România Actualități iar apoi, timp de cinci ani, s-a dedicat comunicării și relațiilor publice. A revenit în presă în 2020 iar din ianuarie 2021 s-a alăturat echipei Europa Liberă România.

    valican@rferl.org

XS
SM
MD
LG