Linkuri accesibilitate

Misterul avionului prăbușit luni în Afganistan


Un avion s-a prăbușit în estul Afganistanului pe 27 ianuarie, în provincia Ghazni, aflată la poalele munților Hindu Kush, dar detaliile despre incident rămân neclare

Un avion s-a prăbușit în estul Afganistanului pe 27 ianuarie, dar detaliile despre incident rămân neclare.

Un purtător de cuvânt al talibanilor spune că avionul aparținea forțelor militare americane.

Purtătorul de cuvânt al talibanilor, Zabihullah Mujahid, a declarat că un avion al Forțelor Aeriene ale SUA s-a prăbușit în provincia Ghazni, aflată la poalele munților Hindu Kush. Mujahid a afirmat că accidentul a ucis „mulți” membri ai armatei americane. Grupul militant exagerează adesea cifrele victimelor.

Maiorul armatei americane, Beth Riordan, purtător de cuvânt al Comandamentului Central al SUA, a refuzat să comenteze spusele talibanilor. Ea recunoscuse înainte că oficialii militari americani fac investigații cu privire la o prăbușire din Afganistan, dar a spus că rămâne neclar ce aeronavă a fost implicată în accident.

Rețeaua de Siguranță a Aviației, un site web al Fundației pentru Siguranța Zborurilor, care ține evidența accidentelor, incidentelor și deturnărilor din aviație, a scris că videoclipul postat online confirmă că avionul care s-a prăbușit este unul al forțelor militare ale SUA.

„Un videoclip confirmă faptul că un USAF Northrop Grumman E-11A s-a prăbușit în Afganistan. Acesta este un Bombardier Global Express echipat ca nod de comunicații aeropurtat pe câmpul de luptă”, spune sursa citată.

Aeronava Bombardier E-11A este utilizată de militarii americani pentru supravegherea electronică a Afganistanului. Este folosită de militari pentru a extinde gama de semnale radio și poate fi utilizată pentru a converti ieșirea unui dispozitiv la altul, cum ar fi conectarea unui radio la un telefon.

Nodul de comunicații aeriene de pe câmpul de luptă, denumit și de armata americană „Wi-Fi pe cer”, poate fi transportat atât pe avioane echipate, cum ar fi E-11A, sau cu aeronave fără echipaj.

Oficialii locali afgani au declarat luni pentru Radio Free Europe/Radio Liberty că o aeronavă de pasageri de la Ariana Airlines, din Afganistan, s-a prăbușit în zona controlată de talibani din provincia Ghazni. Guvernatorul provinciei, Wahidullah Kalimzai, a declarat pentru RFE / RL că aeronava aparține Ariana Airlines și că transporta aproximativ 83 de persoane.

Cu toate acestea, compania aeriană de stat a negat într-o postare pe Facebook că vreunul dintre avioanele sale s-ar fi prăbușit.

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

XS
SM
MD
LG