Linkuri accesibilitate

Misterele Covidului. De la asimptomaticii nu transmit virusul la canabisul previne infecția


covid 19 generic
covid 19 generic

Lumea s-a săturat de Covid, nu și cercetătorii, medicii și savanții. În timp ce oamenii se bucură de relaxare în Europa sau ies cu miile în stradă în America pentru a protesta față de uciderea de către poliție a afroamericanului George Floyd, studiile despre coronavirus continuă în același ritm frenetic. Unele dintre ele dau peste cap tot ceea ce s-a știut și afirmat până acum, altele sunt vești bune pentru cei care vor să uite de teama coronavirusului și să-și repornească afacerile.

Asimptomaticii n-ar transmite virusul

Ultimul exemplu de studiu care infirmă ceea ce până acum lumea medicală susținea la unison este un studiu făcut de opt cercetări chinezi, care spun că persoanele asimptomatice nu transmit virusul. Cercetarea este una amplă: din 455 de persoane puse în contact cu o persoană testată pozitiv pentru Covid, dar asimptomatică, niciuna nu a contactat virusul. Respectivii au fost supravegheați și monitorizați timp de cinci zile, iar toate testele PCR, tomografiile și analizele de sânge au infirmat prezența virusului. Din cele 455 de persoane 25% prezentau afecțiuni cardiovasculare. Cercetarea a fost indexată de National Library of Medicine și trimisă Organizației Mondiale a Sănătății (OMS).

Dacă studiul va fi confirmat, ar da peste cap tot ceea ce s-a știut și spus de la cel mai înalt nivel medical începând din martie și până acum. Dacă la începutul pandemie s-a crezut că doar persoanele care prezintă simptome sunt transmițătoare ale coronavirusului, chiar OMS susținea că transmiterea coronavirusului de către purtători asimptomatici ar fi ceva "extrem de rar", din martie avertismente îngrijorate din lumea medicală arătau că nu este așa, ceea ce făcea virusul cu mult mai periculos.

Printre primii care au tras semnalul de alarmă au fost experţii niponi, coordonaţi de Hiroshi Nishiura, epidemiolog la Universitatea Hokkaido, care a arătat că 30,8 % dintre pacienţii japonezi evacuaţi din Wuhan s-au dovedit a fi asimptomatici.

Doctorul William Hillmann de la spitalul din Massachusetts, spunea o săptămână mai târziu că ”o parte semnificativă a persoanelor care sunt total asimptomatice sunt contagioase pentru o perioadă de timp”. Organizația Mondială a Sănătății susținea acum același lucru, motiv pentru care distanțarea socială devenea esențială. La fel și testarea pe scară largă.

Vestea este una bună, mai ales că vine la țanc, lumea, cu câteva excepții, a intrat în ”marea relaxare”, de care speră să profite măcar până în sezonul rece, când se anunță al doilea val al pandemiei.

Încă pozitiv dar nu neapărat izolat

Este puțin probabil ca persoanele infectate să mai transmită virusul dacă au trecut mai mult de 8 zile de apariția primelor simptome, chiar dacă ei mai sunt pozitivi. Jared Bullard de la Universitatea Manitoba din Winnipeg, Canada, și colegii săi au descoperit că eșantioanele pozitive de ARN ( 90 de probe) colectate de la persoane simptomatice cu COVID 18 nu au infectat celulele maimuțelor, dacă trecuseră 8 zile. Acest lucru sugerează că persoanele care testează pozitiv pentru Sars-CoV-2 nu sunt neapărat infecțioase.

Ceea ce înseamnă că pacienții care încă au testul pozitiv după săptămâni bune de la îmbolnăvire nu ar mai trebui neapărat izolați atât de strict, spune echipa doctorului Bullard.

Nu doar în România, pacienții infectați cu Covid 19 sunt obligați să stea în spital sau în izolare la domiciliu până primesc rezultate pozitive la două teste consecutive. Uneori așteptarea durează și câte două săptămâni.

Școlile au fost închise, dar copiii și adolescenții se infectează puțin și transmit și mai puțin

Școlarii au vacanță până în toamnă
Școlarii au vacanță până în toamnă

Copiii și adolescenții cu vârsta sub 20 de ani au cu 56% mai puține șanse decât adulții să se infecteze atunci când intră în contact cu o persoană bolnavă de Covid 19. Analiza făcută de Russell Viner de la University College London sugerează că tinerii și copiii au jucat un rol mult mai mic decât adulții în răspândirea virusului în populație.

John Edmunds, profesor la London School of Hygiene and Tropical Medicine, membru al Grupului de consiliere ştiinţifică pentru situaţii de urgenţă a guvernului britanic, a spus Comisiei de știință din Camera Lorzilor că este uimitor cum copiii nu prea par să joace un rol în răspândirea coronavirusului.

Este neobișnuit că copiii nu par să joace un rol în transmitere pentru că pentru majoritatea virusurilor respiratorii și bacteriilor ei joacă un rol central, dar aici nu pare să fie așa”, a spus Edmunds.

Un studiu al Comitetului australian pentru protecția sănătății (AHPPC) arată și el că este puţin probabil ca noul coronavirus să fie transmis de copii, atât între ei, cât și adulților. Studiul a fost prezentat în Australia de prim-ministrul Scott Morrison, înainte de redeschiderea şcolilor.

Până de curând, toate informațiile susțineau contrariul, motiv pentru care majoritatea statelor au decis închiderea școlilor. Organizația Mondială a Sănătății (OMS) și Centrul pentru controlul și prevenirea bolilor (CDC) au precizat în repetate rânduri că închiderea școlilor ar putea tempera răspândirea virusului, iar cercetători din diferite țări au atenționat asupra pericolului transmiterii virusului de către copii persoanelor vârstnice.

Canabisul, ca prevenție

Oamenii de stiință de la Universitatea Lethbridge din Calgary au studiat peste 400 de tulpini de canabis și au stabilit că cel puțin 12 dintre acestea au "potențial" în prevenirea infecției cu COVID-19. Potrivit specialiștilor, tulpinile respective au reusit, în unele cazuri, să reduc receptorii de care se atașează virusul, ceea ce scade șansa ca un individ să se infecteze, scrie Calgary Herald.

plantă de canabis
plantă de canabis

"Anumite tulpini au redus numărul acestor receptori și cu 73%, astfel că probabilitatea de infecție este mult mai scăzută. Dacă pot reduce numărul de receptori, există șanse mult mai mici de infecție", a declarat dr. Igor Kovalchuk.

Totuși, specialistul a spus pentru că e nevoie de mai multe studii pentru a înțelege precis dacă THC (tetrahidrocarbinol), substanța activă din canabis, CBD (canabidiol), al doilea ingredient activ cel mai frecvent întâlnit în planta de cannabis.

Studii clinice asupra efectului canabisului în prevenirea coronavirusului se fac și în Israel.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG