Linkuri accesibilitate

Misterul cheltuielilor AUR în campanie. Cum s-a ajuns la o diferență de 1,4 milioane de lei


George Simion, președintele AUR
George Simion, președintele AUR

O diferență de 1.4 milioane de lei apare între raportările făcute de Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) la Autoritatea Electorală Permanentă în timpul campaniei electorale și raportul de venituri și cheltuieli depus la încheierea campaniei electorale. AUR susține că problema a apărut din cauza unei adrese de mail a AEP.

Problema a fost semnalată prima dată de reprezentații Expert Forum. Septimius Pârvu, expert în procese electorale, a declarat pentru Europa Liberă că s-a uitat în paralel pe centralizatorul realizat de Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) privind veniturile partidelor în timpul campaniei electorale pentru parlamentare și pe raportul de venituri și cheltuieli.

Dacă ne uităm pe datele centralizate conform cifrelor de la AEP, vedem că, la sfârșitul campaniei, AUR declarase undeva la 85.100 de lei ca venituri. E un document publicat de AEP pe 21 decembrie. În 15 decembrie, AUR a publicat raportul de venituri și cheltuieli în care regăsim 1.4 milioane de lei ca venituri și 1.5 milioane de lei la cheltuieli. Pe 29 decembrie, AUR a cerut pentru rambursare 85.100 de lei, iar pe 8 ianuarie vedem 1,5 milioane de lei. Poate este o eroare, AEP ne-a spus că este un control și ambele date sunt corecte”, a explicat reprezentantul Expert Forum pentru Europa Liberă.

Explicația AUR: Mailul AEP nu a funcționat

Alianța pentru Unirea Românilor susține că nu a raportat date diferite despre cheltuielile din campania de la parlamentare. Mandatul financiar al AUR a precizat pentru Europa Liberă că legea a fost respectată și că suma care trebuie rambursată este de 1,5 milioane de lei.

În ghidul privind finanțarea campaniei era o adresă de email. Se pare că tot ce am trimis la acea adresă de email a trebuit să retrimitem. Cei de la AEP știu ce s-a întâmplat cu mailul lor, noi am respectat ghidul. Raportul de venituri și cheltuieli corespunde cu toate veniturile și cheltuielile făcute în timpul campaniei. Diferența e rezultată din faptul că se pare că AEP a întâlnit o problemă în a-și verifica mailul dat în ghid. Este o eroare apărută la AEP, nu la nivelul AUR”, a fost poziția exprimată de Irina Zatic, mandatar financiar AUR, pentru Europa Liberă.

Suma cerută de AUR pentru rambursare după campania de la parlamentare este de peste 1,52 milioane de lei. Autoritatea Electorală Permanentă verifică documentele depuse de partide și, în urma controlului, decide gradul de rambursare.

În principal, potrivit legislației, se ia în considerare raportul de venituri și cheltuieli depus la 15 zile și cererea de rambursare depusă la 30 de zile. În timpul controlului vor fi stabilite care sunt sumele validate sau invalidate și se va face public raportul final și sumele ce vor fi acordate spre rambursare partidului AUR. Acele sume sunt publicate în timpul perioadei campaniei electorale. Important este raportul de venituri și cheltuieli și de la acela se pleacă în momentul verificărilor în vederea controlului de fond și a rambursărilor”, a declarat președintele Autorității Electorale Permanente, Constantin Mitulețu-Buică.

Septimius Pârvu susține că asistăm la o situație ciudată în care datele publice de pe site-ul unei instituții se contrazic.

Totuși nu este o diferență de 100 de lei, hai 10.000 de lei. Este o diferență de la 85 de mii de lei la 1,5 milioane de lei. Ceea ce ne arată că este nevoie de mai multă transparență și de rapoarte periodice care să arate cât a încasat și cheltuit un partid. Ne trezim la finalul campaniei cu mai multe seturi de date și nu știm care sunt reale. Dacă este o eroare, ne va spune raportul final al AEP”, a subliniat reprezentantul Expert Forum.

Potrivit acestuia, problema apărută ridică chestiunea unei transparențe mai mari în timpul procesului electoral.

După fiecare campanie electorală, partidele care au depășit pragul de 3% au dreptul să ceară spre rambursare sumele cheltuite. Nu se poate cere rambursarea sumelor provenite din subvenția primită de la bugetul de stat.

  • 16x9 Image

    Cristian Andrei

    Face parte din echipa Europa Liberă din aprilie 2019, prima dată ca freelancer, iar din ianuarie 2021 este Senior Editor. În ultimii 15 ani a trecut de la presa tipărită, la televiziune și apoi, la presa online. Ca reporter de teren în zona politică este printre cei mai experimentați jurnaliști acreditați la PSD, dar a relatat și despre evoluția tuturor partidelor din ultimul deceniu. A făcut parte din redacția Gândul până în 2015, iar în televiziune a lucrat pentru Digi24.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG