Linkuri accesibilitate

Mită în spital | Cardiolog prins în flagrant după ce a cerut 10.000 de lei. Rolul polițistului Godină


Deși salariile medicilor s-au majorat în ultimii ani, fenomenul corupției în spitale nu a fost eradicat. Imagine generică cu salvări.
Deși salariile medicilor s-au majorat în ultimii ani, fenomenul corupției în spitale nu a fost eradicat. Imagine generică cu salvări.

Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Brașov au reținut, marți, un medic cardiolog, după ce a cerut 10.000 de lei de la rudele unui pacient care trebuia supravegheat după operație. Rudele bolnavului au cerut sfatul lui Marian Godină după ce medicul le-a cerut bani pentru operație.

Medicul a fost prins în flagrant după ce o rudă a pacientului i-a cerut un sfat pe Facebook polițistului Marian Godină, în condițiile în care o primă tranșă de 2.000 de lei a fost plătită înainte de operație.

„Denunțul initial a fost făcut la Poliția Transporturi Brașov, ulterior fiind preluat de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Brașov. Ieri seară, în jurul orei 18, echipele de polițiști și procurori au realizat flagrantul, în incinta unei clinici private din Brașov. Medicul cardiolog a fost reținut pentru 24 de ore și asupra lui s-au găsit 8.000 de lei, persoana bolnavă fiind chemată la consultație. Chirurgul B.S. cadru al Spitalului Județean Brașov, a fost adus la audieri, urmează ca procurorul să stabilească dacă-l propune pentru arestare sau dacă medicul va fi cercetat sub control judiciar pentru luare de mită. Denunțul pacientului a fost făcut în urma sfatului dat de Marian Godină”, a declarat pentru Europa Liberă procurorul Sandu Claudiu Constantin, purtător de cuvânt al PT Brașov.

Ajutor cerut pe Facebook

„Am primit aseară, pe pagină, acest mesaj. Mi se întâmplă destul de rar să apuc să citesc mesajele și să le răspund, dar ăsta mi-a sărit în ochi. I-am răspuns omului, i-am dat un număr de telefon la care să sune și i-am zis să nu cumva să dea înapoi și să aibă încredere. Nu a dat, iar azi s-a dus să dea bănuții domnului doctor. Pe hol așteptau câțiva „pacienți" care au intrat în cabinet nepoftiți, imediat după tranzacție. Acum, bănuiesc că cineva nu va face nani acasă în noaptea asta. V-ar mustra conștiința în locul meu? Pe mine nu”, a scris Godină pe Facebook.

Mesajul primit de Marian Godină de la ruda pacientei care l-a denunțat ăe medic
Mesajul primit de Marian Godină de la ruda pacientei care l-a denunțat ăe medic

Mesajul despre care vorbire Godină vine din partea unui brașovean revoltat de suma care i s-a cerut după operație. „Vă salut! Fac un mic deranj cu o întrebare. Un membru al familiei tocmai s-a operat zilele trecute la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Braşov. Domnul chirurg care a făcut operaţia i-a cerut mătuşii mele o sumă destul de considerabilă de bani, 10.000 de lei (pentru personalul participant la operaţie). Astăzi, de teamă, vărul meu a luat legătura cu domnul doctor şi i-a dat o parte din bani, 2.000 de lei, spunându-i că, ulterior, îi va da şi restul banilor. Dacă m-ai putea ajuta cu un sfat sau o părere, aş fi recunoscător", a spus braşovenul în mesajul transmis lui Marian Godină.

Potrivit unor surse judiciare, medicul care a cerut mita este medic primar chirurgie cardiovasculară, doctor în științe medicale. Potrivit declarațiilor de avere ale medicilor de la spitalul de Urgențe Brașov, venitul mediu lunar al unui doctor specialist este de 12.500 de lei pe lună.

  • 16x9 Image

    Virgil Burlă

    Jurnalist de investigații, a lucrat în 20 de ani de carieră la diverse publicații. Uneori cu patimă sau cu sentimentul că totul este pierdut. Ghidat de interesul public și pasionat de studiul comunismului ca experiment social, Virgil Burlă crede că jurnaliștii sunt „agenții sanitari” ai societății.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG