Linkuri accesibilitate

Președinta Parlamentului European participă la mitingul pro-european de la Chișinău


La Chișinău va fi adoptată o rezoluție privind parcursul pro-european al Republicii Moldova.
La Chișinău va fi adoptată o rezoluție privind parcursul pro-european al Republicii Moldova.

Un miting pro-european are loc duminică, 21 mai, în capitala Republicii Moldova, Chișinău. Adunarea „Moldova Europeană” este organizată la inițiativa președintei Maia Sandu, susținută de partidul de guvernământ PAS.

De cealaltă parte, Partidul Șor, din opoziție, a anunțat proteste în mai multe localități din țară.

Adunarea va fi apolitică, susțin reprezentanții guvernării, care spun că în Piața Marii Adunări Naționale din Chișinău vor veni cetățenii care susțin parcursul european al R. Moldova.

Mitingul va dura câteva ore și va include discursuri către cetățeni și „un program artistic”, scrie Europa Liberă Moldova, care citează oficialii guvernamentali.

Printre cei care se vor adresa participanților se numără și președinta țării, Maia Sandu. La eveniment va participa și președinta Parlamentului European, Roberta Metsola, care va urca pe o scenă din Piața Marii Adunări Naționale, alături de Maia Sandu.

La finele evenimentului va fi adoptată rezoluția „Moldova Europeană”, al cărei conținut va fi anunțat la ora 13:00.

La primele ore ale dimineții, pe rețelele sociale au apărut deja imagini cu oamenii din raioanele republicii care au pornit către Chișinău pentru a participa la Adunarea „Moldova Europeană”.

Poliția a anunțat măsuri sporite de securitate și a îndemnat participanții să nu poarte cu ei genți și rucsacuri.

Cetățeni din diasporă au anunțat organizarea unor manifestații în orașele în care se află, prin care să-și exprime sprijinul pentru integrarea europeană a R. Moldova. De exemplu, cetățenii moldoveni de la București se vor aduna în fața Ambasadei R. Moldova în România, de la ora 10:30, potrivit anunțului de pe Facebook.

Partidul de opoziție Șor a anunțat, de asemenea, organizarea unor proteste la Bălți, Orhei și Comrat. Liderul formațiunii, oligarhul fugar Ilan Șor, a spus că pledează pentru organizarea unui referendum privind vectorul extern al R. Moldova.

Sursă: Europa Liberă Moldova

  • 16x9 Image

    Ionuț Benea

    A intrat în presă dintr-un pariu și a rămas aici din convingere. A debutat în jurnalism în 2008 și a trecut prin redacții locale sau naționale importante, precum Ziarul de Iași sau Adevărul. A fost implicat în mai multe proiecte editoriale independente coordonate de Freedom House și Centrul pentru Jurnalism Independent.

    S-a alăturat echipei în 2021 ca senior-correspondent, funcție pe care o ocupă și în prezent. Din iulie 2021 până în ianuarie 2023 a fost redactor-șef al Europei Libere România.

    Din ianuarie 2023 ocupă poziția de senior-correspondent.

XS
SM
MD
LG