Linkuri accesibilitate

Mitropolit ucrainean arestat pentru propagandă pro-rusă, transferat la Moscova


Mitropolitul Ionafan.
Mitropolitul Ionafan.

Mitropolitul Ionafan al Bisericii Ortodoxe Ucrainene (BOU), care a fost condamnat la cinci ani de închisoare în august pentru sprijinul său pentru invadarea Ucrainei de către Rusia, ar fi fost eliberat și va fi trimis la Moscova în urma intervenției Patriarhului Bisericii Ortodoxe Ruse, Kirill.

Situația lui mitropolitului Ionafan al BOU – cunoscută anterior drept Biserica Ortodoxă Ucraineană a Patriarhiei Moscovei (BOU-PM) – a fost anunțată pe 22 iunie de Biserica Ortodoxă Rusă.

Biserica Ortodoxă separată a Ucrainei (BOU) și-a câștigat independența ecleziastică față de Biserica Ortodoxă Ucraineană a Patriarhiei Moscovei și Biserica Ortodoxă Rusă în 2019.

În urma invaziei pe scară largă a Ucrainei de către Rusia în februarie 2022, autoritățile de la Kiev au acuzat unii clerici BOU-PM că sprijină Moscova în război.

Mitropolitul Ionafan, sau Anatoliy Yeletskykh, a fost acuzat anul trecut că a distribuit pliante pro-ruse enoriașilor săi, a postat declarații pe site-ul eparhiei sale prin care declara că biserica ucraineană este subordonată Moscovei și a sprijinit invazia rusă.

Ionafan a fost condamnat pe 8 august la cinci ani de închisoare, după ce o instanță din orașul ucrainean Vinița l-a găsit vinovat pentru patru capete de acuzare.

Printre acestea, instigarea la încălcarea integrității teritoriale a Ucrainei, luarea de măsuri împotriva ordinii constituționale a Ucrainei și încălcarea premeditată a drepturilor cetățenilor.

Ionafan a fost primul șef de eparhie BOU care a fost condamnat la închisoare în Ucraina în legătură cu războiul.

Un fost mitropolit, Iosaf, a fost condamnat anterior la trei ani de închisoare pentru propagandă pro-rusă. Ionafan fusese în arest la domiciliu după apel și ar fi suferit un accident vascular cerebral în timpul încarcerării sale.

Pe 18 iunie, o instanță de apel i-a menținut sentința inițială.

Biserica Ortodoxă Ucraineană a Patriarhiei Moscovei a spus că Ionafan și-a pierdut cetățenia ucraineană și „va ajunge în curând la Moscova”, fără a oferi mai multe detalii despre eliberarea sa.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

XS
SM
MD
LG