Linkuri accesibilitate

Document | Moțiune de cenzură împotriva guvernului depusă de PSD. Alexandru Rafila, propus premier


Marcel Ciolacu și Sorin Grindeanu speră ca moțiunea de cenzură depusă împotriva guvernului să treacă.
Marcel Ciolacu și Sorin Grindeanu speră ca moțiunea de cenzură depusă împotriva guvernului să treacă.

Social-democrații au făcut public textul moțiunii de cenzură pe care o vor depune săptămâna viitoare împotriva guvernului. Documentul este intitulat „România EȘUATĂ. Recordul „fantastic” al Guvernului Cîțu” și are și un motto: două versuri de George Bacovia.

„Prin fumul de țigări, ca-n nouri/Gândeam la lumi ce nu există...”, sunt versurile scrise de PSD în introducerea moțiunii de cenzură.

Documentul redactat de social-democrați cuprinde în preambul ceea ce reprezentanții partidului de opoziție numesc ironic „lucruri fantastice” realizate de Guvern.

Ei se referă la prețurile care „au explodat”, facturile care „s-au dublat” sau alimentele de bază care au „devenit bunuri de lux” în ultimul an, conform textului moțiunii de cenzură.

Documentul integral al moțiunii de cenzură, în linkul de mai jos.

„Datoria publică bate record după record, iar de ținta de deficit de 3% nu își mai amintește nimeni! Cu toate acestea, alocațiile, salariile și pensiile sunt înghețate și antreprenorii se plâng că statul nu le plătește lucrările efectuate! Nu se dau bani la stat, nu se dau bani nici la privat! Și atunci, întrebarea care este pe buzele tuturor românilor este: CE AȚI FĂCUT CU BANII, DOMNULE CÎȚU!?”, se arată în document.

Social-democrații susțin că puterea de cumpărare a 90% din salariați și pensionari ar fi scăzut cu 10% și invocă o anexă care ar fi apărut în bugetul țării prin care bani publici ar fi fost direcționați „administrațiilor locale conduse de partidele puterii!”

Ciolacu: Am exclus colaborarea cu PNL

„Asta v-a fost prioritatea, nu soluții pentru creșterea încasărilor la buget! Niciun deranj pentru evazioniști și speculanți, nicio măsură de reducerea a risipei banului public. ZERO eforturi de profesionalizare a administrației!”.

Textul moțiunii mai cuprinde și reproșuri la adresa guvernului privind gestionarea crizei generată de COVID-19, dar și cu privire la creșterea datoriei publice.

„Suntem martorii unei Guvernări cu Zero credibilitate internă și externă. România se împrumută la dobânzi de 10 ori mai mari decât media UE. Atenție, de 21 de ori mai scump decât Bulgaria, de 3 ori mai scump decât Grecia – țară trecută prin faliment – si de 2 ori mai scump decât Polonia”, susține PSD.

Liderul partidului, Marcel Ciolacu, a precizat luni, într-o conferință de presă, că textul moțiunii va fi folosit pentru a „negocia și cu alți parlamentari decât cei ai PSD”.

„Alexandru Rafila este propunerea de prim-ministru. Poate să fie și un guvern minoritar. Am exclus colaborarea cu PNL”, a precizat Ciolacu.

Potrivit unei cercetări de piață prezentată Europe Elects, care citează IRES, opțiunile electoratului român pentru luna mai 2021 ar fi fost următoarele:

PSD: 36% (+7)
PNL: 28% (+3)
AUR: 14% (+5)​
USR PLUS: 11% (-4)
PRO Romania: 3% (-1)
UDMR: 3% (-3).

IRES este deținut de Vasile Dîncu, președintele Consiliului Național al PSD.

  • 16x9 Image

    Ionuț Benea

    A intrat în presă dintr-un pariu și a rămas aici din convingere. A debutat în jurnalism în 2008 și a trecut prin redacții locale sau naționale importante, precum Ziarul de Iași sau Adevărul. A fost implicat în mai multe proiecte editoriale independente coordonate de Freedom House și Centrul pentru Jurnalism Independent.

    S-a alăturat echipei în 2021 ca senior-correspondent, funcție pe care o ocupă și în prezent. Din iulie 2021 până în ianuarie 2023 a fost redactor-șef al Europei Libere România.

    Din ianuarie 2023 ocupă poziția de senior-correspondent.

XS
SM
MD
LG