Linkuri accesibilitate

Ce trebuie să știi despre moțiunea de cenzură. Și dacă rămâne sau pică Guvernul


Viorica Dăncilă, prezidând o ședință de guvern
Viorica Dăncilă, prezidând o ședință de guvern

10.10.2019, ora 10.00 este data la care se dezbate moțiunea de cenzură semnată de toate partidele parlamentare, cu excepția PSD. Dacă va trece, nu este o premieră, pentru că ar fi a treia oară când un Guvern cade prin această procedură. Ar fi, în schimb, primul guvern PSD - partidul cu aproape un milion de membri și cea mai mare ședere la guvernare - care este demis de opoziție.

Soarta moțiunii nu este jucată, sunt nesiguranțe în ambele tabere și se aruncă în negocieri tot ce se poate oferi unui parlamentar, mai cu seamă celor independenți și celor din grupul minorităților.

  • Dacă va fi adoptată moțiunea de cenzură, Viorica Dăncilă este demisă, alături de întreg Cabinetul. A fost anunțat deja că vineri președintele Iohannis cheamă la consultări pentru desemnarea unui nou premier pe reprezentanții partidelor parlamentare. Așa scrie în Constituție. Scopul întâlnirii este formarea unei majorități parlamentare care să susțină un premier, care ar fi desemnat prin decret prezidențial. Acesta va avea zece zile la dispoziție să vină în Parlament cu un cabinet și să-l supună „votului de încredere”.
  • Și dacă nu se formează o majoritate parlamentară, președintele poate desemna un prim-ministru, însă misiunea acestuia va fi complicată, pentru că ar constitui ceea ce este numit „guvern minoritar”. Dacă este bun negociator, poate obține majoritatea necesară - tot 233 de voturi - pentru învestire.
  • Există și varianta ca, în absența unei înțelegeri politice care să coaguleze 233 de parlamentari, să rămână Guvernul Dăncilă. Interimar. Pentru 45 de zile. Termenul ar expira în jurul datei de 23 noiembrie, iar al doilea tur al alegerilor prezidențiale este la 24 noiembrie. Și aici, președintele alege premierul interimar, care poate fi și un alt membru al Cabinetului, să spunem, de pildă, Ana Birchall.
  • Un Guvern interimar nu poate adopta Ordonanțe de urgență și nici proiecte de legi - așadar, nici rectificarea, nici Legea bugetului nu pot fi adoptate. Asta nu înseamnă că țara rămâne în blocaj - bugetarii își vor lua salariile, alegerile pot fi organizate. S-a mai întâmplat în 2009, în pragul alegerilor prezidențiale, cu guvernul Boc demis prin moțiune de cenzură.
  • De urmărit de ce se petrece în PSD în cazul căderii Cabinetului Dăncilă.
  • Dacă rămâne în funcție Guvernul Dăncilă, adică pică moțiunea, se reia discuția despre remanierea/restructurarea executivului. ALDE a ieșit de la guvernare, s-a schimbat compoziția Guvernului, iar Constituția folosește aceeași sintagmă de la învestirea unui nou Guvern - are nevoie de „votul de încredere al Parlamentului”, o situație la limită pentru Dăncilă, care trebuie să adune o majoritate de partea sa. Este posibil să se ajungă din nou la medierea Curții Constituționale, pentru a delimita termenul pe care îl are la dispoziție un guvern care și-a schimbat compoziția politică pentru a se prezenta în fața Legislativului. ALDE a plecat de la guvernare în ultimele zile ale lui august.
  • Dacă pică moțiunea, opoziția mai poate relua demersul abia anul viitor, începând cu luna februarie, până în vară. O singură dată. Și vin alegerile locale, iar în iarnă, cele parlamentare.
  • În privința alegerilor anticipate, pe care le solicită USR și PLUS, trebuie precizat că discuțiile și procedura pot începe abia în noul mandat prezidențial, adică din decembrie. Este nevoie ca pe parcursul a 60 de zile să cadă la vot în Parlament două propuneri succesive de nou Guvern. Dacă, într-adevăr, jumătate dintre parlamentari, 233, ar accepta acest lucru, ar însemna scurtarea mandatului și pierderea pensiei speciale pentru perioada respectivă, alături de indemnizații.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG