Pentru a trece, moțiunea de cenzură are nevoie însă de 233 de voturi, iar opoziției îi lipsesc în acest moment 27 de voturi. Moțiunea ar putea fi dezbătută marțea viitoare.
PSD a decis să boicoteze votul, în sensul că va asigura cvorumul, dar nu va vota. Nu ar fi prima oară când PSD merge pe o astfel de strategie prin care își securizează votul, evitând trădările.
Textul moțiunii de cenzură, intitulată „Guvernul Dăncilă trebuie demis! Fără OUG-uri, fără parole de acces și fără cozi la vot!”, pornește de la problemele înregistrate la votul din diaspora din 26 mai, iar cei care l-au semnat îi transmit premierului Dăncilă: „Puteţi pleca liniştită acasă, pentru că cetăţenii români v-au luat un bilet doar dus (...) Acţiunile dumneavoastră din ziua votului nu trebuie să atragă doar răspunderea politică, adică demiterea din funcţia de prim-ministru, ci şi răspunderea legală! V-am avertizat de mai multe ori că, indiferent cine vă presează şi vă împinge la acţiuni ilegale şi antinaţionale, cea care va răspunde legal sunteţi dumneavoastră”.
Opoziția mai amintește și de faptul că românii din diaspora au fost „umiliți și batjocoriți”, au fost ținuți la cozi interminabile pentru ca în final să nu mai poată vota, în condițiile în care Guvernul nu a putut să îi „gazeze ca la București, în 10 august, pe românii care nu vor o țară condusă de incompetenți și de corupți”.
„Recunoaşteţi astăzi, în faţa românilor, care ar fi fost pentru PSD rezultatul alegerilor din 26 mai dacă toţi românii din diaspora ar fi putut să voteze!”, mai este menționat în document.
Printre motivele amintite de opoziție în textul moțiunii de cenzură sunt și parola introdusă la mitingul PSD de la Târgoviște, dar și faptul că jandarmii i-au luat cu duba pe protestatarii anti-PSd în timpul unei vizite electorale a lui Liviu Dragnea la Topoloveni.
„Aţi folosit instituţiile statului român împotriva propriilor cetăţeni, mai ales împotriva celor care au spus cu voce tare că s-au săturat de PSD şi de incompetenţii care conduc ţara. „Duba de Topoloveni”, „Parola de Târgovişte” sau „Nimicul de Suceava” sunt mărci înregistrate oficial ale PSD şi ele sunt expresia modului în care voi vă raportaţi de 30 de ani la cetăţenii români. Degeaba PSD şi-a schimbat blana de mai multe ori, din FSN în PDSR, PSDR sau PSD, pentru că nu aţi renunţat niciun moment la mentalităţile şi năravurile de dinainte de 1989. Nu ştiţi să guvernaţi decât prin ameninţări, şantaj, violenţe şi teroare, iar contraperformanţele guvernării sunt ascunse în spatele minciunilor, manipulărilor şi falsificării realităţii”, mai arată moțiunea.
Un loc important în textul moțiunii îl ocupă asaltul asupra justiției dat de coaliția PSD-ALDE. Este amintit faptul că întreaga arhitectură constituțională a statului a fost destabilizată, iar sistemul de checks and balances a fost slăbit. Încercarea de a destabiliza și subordona justiția a avut drept scop salvarea membrilor corupți și a clientelei de partid, ceea ce a dus la situația în care cetățenii s-au ”trezit într-un paradis al infractorilor”.
”Nimeni nu mai are încredere în PSD şi ALDE că nu vor relua atacul la sistemul judiciar şi la adresa legislaţiei penale. Poate că PSD se simte eliberat de Liviu Dragnea, însă noua conducere a partidului-stat este susţinută şi înconjurată de acelaşi grup numeros de inşi cu probleme grave în justiţie, care-şi freacă mâinile de nerăbdare şi abia aşteaptă să scrie ordonanţe de urgenţă în favoarea corupţilor”, se spune în moțiune.
De asemenea, mai sunt amintite „atacul la adresa sistemului judiciar și la adresa legilației penale”, ignorarea oricăror recomandări venite din partea Comisiei de la Veneția, Comisei Europene și a Palarmentului European atunci când s-au dat ordonanțe de urgență „care au afectat grav sistemul judiciar”.
De asemenea, mai sunt amintite ordonanțele „toxice” din justiție (OUG 7/2019, care a pus bazele unei amnistii mascate”, OUG 90/2018, cea prin care a fost creată Secția pentru investigarea infracțiunilor în justiție), dar și OUG 114 „care a lovit la temelia sistemului energetic, care a compromis investiţiile în sectorul comunicaţiilor şi care a scumpit creditele pentru tinerii care voiau să-şi cumpere o locuinţă. Printr-o singură ordonanţă aţi scumpit şi mai tare viaţa românilor”.
La cererea UDMR, a fost făcută și o adăugire la text referitoare la situația cimitirului din Valea Uzului.
„Zilele trecute, la cimitirul din Valea Uzului, s-a repetat, din păcate, după aproape aceeași regie ca la 10 august 2018, cu mulți actori identici, filmul pus în scenă în subsolurile unor instituții controlate de către Guvern. Deși executivul avea cunoștință, de mai bine de o lună, de acțiunile cu caracter ilegal constatate inclusiv de unele instituții ale Statului Român prin Inspectoratul de Stat în Construcții, Ministerul Culturii și Identității Naționale, Ministerul Apărării Naționale și Prefectura Bacău, nu a făcut nimic pentru un dialog absolut necesar și măsuri adecvate, prompte soluționării diferendului și a preferat o mascaradă de prezență la fața locului a forțelor de ordine în ziua de 6 iunie 2019. Soluțiile v-au stat la îndemână, nu numai că nu le-ați implementat, dar ați creat haos și neîncredere în instituțiile statale!”, este menționat în textul moțiunii.
Facebook Forum