Linkuri accesibilitate

Moțiunea PSD împotriva politicilor lui Florin Cîțu a fost adoptată


Florin Cîțu este primul dintre miniștrii guvernului PNL care s-a confruntat cu o moțiune simplă. PSD, care a inițiat demersul, deține singur majoritatea la Senat
Florin Cîțu este primul dintre miniștrii guvernului PNL care s-a confruntat cu o moțiune simplă. PSD, care a inițiat demersul, deține singur majoritatea la Senat

Senatorii au adoptat, luni, moțiunea simplă depusă de PSD la adresa ministrului de Finanțe Florin Cîțu. Demersul nu are un efect direct politic, iar liberalii au anunțat încă înainte de dezbaterea moțiunii că, dacă va trece, Cîțu este păstrat în funcția de ministru.

Moțiunea simplă a trecut cu 59 de voturi „pentru”, 56 de voturi „împotrivă” și două abțineri. PSD are majoritatea

Votul a fost unul secret, electronic. în această cameră parlamentară.

Potrivit regulamentului Senatului, moţiunea simplă exprimă poziţia Senatului într-o anumită problemă de politică internă sau externă ori, după caz, cu privire la o problemă ce a făcut obiectul unei interpelări.

Moțiunea simplă depusă la adresa ministrului de Finanțe a fost inițiată de PSD și a avut ca titlu; „Guvernare PNL-numele tău este austeritate”.

Premierul Ludovic Orban a spus că „nu acceptă ca ministrul Finanțelor să fie judecat de partidul care în ultimii ani a făcut praf bugetul țării”.

Dealtfel, încă înainte de vot, Raluca Turcan, prim-vicepreședintă a PNL, a anunțat că, indiferent de vot, Cîțu rămâne ministru de Finanțe. Ea a spus că aceia care votează moțiunea simplă depusă în Senat sunt ”fie infantili, fie lipsiți de responsabilitate”.

Moțiunea simplă împotriva ministrului Finanțelor este intitulată "Guvernare PNL - numele tau este AUSTERITATE" și a fost depusă de PSD pe 2 decembrie, fiind semnată de 41 de senatori social-democrați.

Inițiativa i-a aparținut fostului ministru PSD Eugen Teodorovici, care, deși o moțiune simplă nu vizează căderea Guvernului, declara atunci că „PNL și pseudo-ministrul Vasile Cîțu nu au ce căuta la guvernare și trebuie înlăturați imediat".

Înainte de moțiune, ministrul Finanțelor, Florin Cîțu, a avut împreună cu prim-ministrul Ludovic Orban, o întrevedere cu președintele Klaus Iohannis. Șeful statului a spus că susține măsurile de austeritate pregătite de ministrul de finanțe și însușite de Guvernul Orban.

În cele 11 pagini ale moțiunii simple, PSD a susținut că deprecierea istorică a monedei naționale are legătură cu „avalanșa de declarații iresponsabile” ale ministrului Finanțelor. „Luna noiembrie a venit cu recorduri de depreciere a monedei naţionale, iar principala cauză este inconştienţa declaraţiilor publice făcute de domnul Cîţu din postura de ministru de Finanţe”, se arată în textul moțiunii simple.

Ministrul Finanțelor, Florin Cîțu, a afirmat, înainte de dezbatere, că urma „o premieră": „pentru prima oară, în ultimii trei ani, când un ministru al finanțelor le spune adevărul românilor despre finanțe/buget/economie în Parlamentul României"

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG