Linkuri accesibilitate

Moțiunea simplă împotriva ministrului Agriculturii, adoptată


Romania- members of Ludovic Orban's government- Adrian Oros

Moţiunea simplă "Lenea, minciuna şi incompetenţa ministrului Oros", iniţiată de 72 de parlamentari PSD, ALDE şi afiliaţi grupului social-democrat, a fost adoptată luni în plenul Senatului cu 68 de voturi pentru, 32 împotrivă și cinci abțineri.

Semnatarii au cerut demisia ministrului Agriculturii, Adrian Oros, "până nu desfiinţează întregul sector agroalimentar din economia României şi până nu transformă fermierii români în săracii Europei".

Un program de 20 miliarde de euro nu se tratează cu o simplă schiţă, ci cu o analiză fundamentată care să conducă la o bună direcţionare a sprijinului Politicii Agricole Comune în România pentru următorii şapte ani, a declarat ministrul Adrian Oros.

„Când am ajuns la Ministerul Agriculturii, nu am găsit niciun document care să dovedească existenţa măcar a unei 'schiţe', cum spuneţi dvs., a Programului Naţional Strategic. Un program de 20 de miliarde de euro nu se tratează cu o simplă schiţă, este vorba despre o analiză fundamentată care să conducă la o bună direcţionare a sprijinului PAC în România pe următorii şapte ani. Am finalizat de trei luni o asemenea analiză extrem de complexă asupra situaţiei curente din agricultura românească pentru aria acoperită de acest program şi l-am lansat în consultare publică. Cei care sunt interesaţi de adevăr, printr-un simplu search pe Google o pot găsi publicată, dar pentru asta trebuie să fie interesaţi în mod real şi pentru asta trebuie să ştie cu siguranţă ce înseamnă o analiză SWOT. Deşi nu există încă un document definitiv la nivel european, chiar dacă fosta guvernare şi-a fixat acest obiectiv neatins, Guvernul Orban - şi în speţă conducerea actuală a MADR - a recuperat timpul pierdut de PSD şi a trecut la acţiune pentru elaborarea PNS", a spus Adrian Oros, în plenul Senatului.

El a adăugat că analiza a fost transmisă Comisiei Europene, la Direcţia Generală pentru Agricultură (DG AGRI), încă de la începutul lunii martie, consultarea cu CE fiind obligatorie pentru realizarea Programului Naţional Strategic (PNS).

"Vreau menţionez că un program de asemenea anvergură nu este o 'schiţă' simplistă, ci implică demersuri complexe pentru fiecare etapă în parte. În acest PNS, trebuie să implementăm priorităţile agriculturii româneşti pentru următorii şapte ani: consolidarea mediului asociativ şi asocierea producătorilor mici pentru a deveni competitivi, susţinerea capacităţilor de depozitare şi procesare, susţinerea zonelor cu constrângeri naturale, consolidarea fermelor familiale, o strategie de gestionare a apei, învăţământul agricol şi tehnic şi profesional dual, promovarea reală a produselor agroalimentare româneşti. Nu este o schiţă prin care se încurajează doar exportatorii de subvenţii şi care să favorizeze samsarii şi vânătorii de subvenţii! Este un program complex şi responsabil prin care banii dedicaţi agriculturii trebuie să ajungă la ţăranii şi fermierii autentici, la cei care lucrau pământul şi creşteau animale şi când nu erau subvenţii, la cei care o să lucreze pământul şi vor creşte animale şi după ce nu vor mai fii subvenţii", a mai spus Oros.

Irigațiile, contracte cu dedicație

Doar anumite firme abonate la investițiile din irigații aveau prioritate, spune ministrul Oros, pentru că PSD a practicat „un furt în formă subtilă”, ​„prefăcându-se" că face investiţii, pentru că numai anumite firme din sudul țării, apropiate fostei conduceri a PSD aveau prioritate la aceste lucrări.

„Programul de refacere a sistemului naţional de irigaţii. Aţi continuat în aceeaşi notă, un furt în formă subtilă, prefăcându-vă că faceţi investiţii. Deşi trebuia să investiţi un miliard de euro şi să reabilitaţi două milioane de hectare, iată ce aţi făcut. Doar anumite firme care au fost abonate la banii de investiţii în irigaţii aveau prioritate la aceste lucrări. Aţi alocat anual sume infime, 170 de milioane de lei pe an, în schimb aţi dat câte 50 de milioane de lei pe an pentru pază. Ghiciţi de unde erau atât firmele de pază, cât şi cele care executau lucrări şi aveau exclusivitate? Din Olt şi Teleorman", a afirmat Oros, la dezbaterea moţiunii simple prin care i se cere demisia.

El le-a mai reproşat social-democraţilor că nu i-au ajutat deloc pe fermieri pentru a cumpăra echipamente de irigaţii.

„Nu aţi ajutat deloc fermierii pentru a cumpăra echipamente de irigaţii, aţi reabilitat staţii de irigare care erau deja funcţionale, în loc să le reparaţi pe cele dezafectate. Aţi finalizat şapte obiective de investiţii din cele 89. Este de notorietate cum tovarăşul Daea, Dragnea şi Dăncilă inaugurau lucrări şi staţii de pompare care funcţionau doar în acea zi", a mai susţinut Oros.

Ministrul liberal al Agriculturii a menţionat că, în acest an, a alocat o sumă mult mai mare pentru susţinerea programului de irigaţii, "oferind apă gratuită şi dând bani pentru investiţii".

Potrivit lui Oros, fermierii vor fi despăgubiţi pentru pierderile cauzate de seceta care se preconizează în acest an.

„Am promis că vom despăgubi şi fermierii o să fie despăgubiţi. Apa este introdusă pe canale peste tot acolo unde a fost posibil. Fermierii reuşesc să aibă acces la apă acolo unde lucrările, în anii trecuţi, au fost făcute în mod corespunzător şi fermierii au avut posibilitatea să-şi cumpere echipamente de udare. Toate programele au fost continuate, unele au fost îmbunătăţite, alocările bugetare au fost mult mai mari decât anul trecut, iar numărul de beneficiari şi suprafeţele au crescut", a spus ministrul Agriculturii.

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

XS
SM
MD
LG