În Germania, la orele 14, prezența era de aproape 30% (față de 25% în 2014) și se preconizează că pînă seara o să fie de 51%. În România, la ora 17, ajunsese la 40% (față de 32% în 2014), în Franța, tot la ora 17, votaseră peste 43% din francezi (față de 35% în 2014).
O creștere semnificativă s-a înregistrat și în Ungaria, mult mai mare decât în 2014
În Austria, zguduită săptămâna trecută de un mare scandal politic „Ibizagate”, partidul conservator de guvernare al cancelarului Sebastian Kurz a câștigat alegerile europene, potrivit primelor estimări. Partidul Popular a obținut 34,5% din voturi, un câștig de 7% față de 2014. Urmează opoziția social-democrată cu 23,5% și fostul aliat la guvernare al popularilor, partidul naționalist-xenofob al Libertății, cu 17,5%, o pierdere de 2,2% față de 2014.
Fostul lider al partidului Libertății și fost vice-cancelar Heinz-Christian Strache a fost în centrul scandalului politic care a dus și la ruperea coaliției de guvernare, după ce s-a aflat că ar fi oferit unei pretinse nepoate de oligarh rus, contracte avantajoase cu statul austriac în schimbul sprijinului financiar al acesteia pentru partidul său. Discuția, filmată în secret, avusese loc în 2017, înainte de alegerile generale din Austria care au adus Partidul Libertății la guvernare, alături de conservatori.
Victoria de duminică s-a putea să nu-l salveze însă pe Sebastian Kurz, care miercuri se confruntă cu un vot de neîncredere în Parlament, un vot pe care se estimează că o să-l piardă.
În Germania, primele prognoze indică o victorie a Uniunii Creștin Democrate a cancelarei Angela Merkel, împreună cu partidul frate din Bavaria, Uniunea Creștin Socială: aproape 28% din voturi, dar cu 7% mai puțin decât în 2014. Social-democrații continuă să piardă electorat, este cotat pe locul trei, cu numai 15,5%, la distanță de partidul Verzilor, mare câștigător al acestui vot european, cu peste 20% din voturi. Partidul naționalist-xenofob Alternativa pentru Germania, la primul test european, este cotat cu 10,5% din voturi iar Liberalii cu 5,5%.
În Franța, primele estimări indică victoria partidul naționalist „Adunarea Națională” al lui Marine LePen cu 23,2%, în fața listei președintelui Emmanuel Macron cu numai 21,9% din voturi. Urmează verzii cu 12,8%, republicanii cu 8,3%, socialiștii cu 6,7%, stînga radicală, tot cu 6,7%.
În Franța, pe fundalul protestelor „vestelor galbene”, votul pentru Parlamentul European a fost perceput drept o confruntare directă între președintele Macron și Marine LePen, după o campanie foarte personalizată, în care ambii liderii s-au implicat direct și intens.
Primele estimări din Bulgaria indică o victorie clară a partidului de centru-dreapta, GERB, a premierului Boyko Borisov, cu 32% din voturi, urmat de socialiști cu 23,2%șiMișcarea pentru Drepturil și Libertăți (minoritatea turcă) și ALDE cu 13.6% fiecare. GERB va avea șapte mandate, socialiștiicinci , Mișcarea trei și restul câte un mandat în viitorul Parlament European.
Facebook Forum