Linkuri accesibilitate

Violul și agresarea sexuală a minorilor nu vor mai putea scăpa de închisoarea cu executare


Multe dintre amendamentele la Codul penal privesc agresiunile sexuale la adresa copiilor sau adolescenților. După ce vor fi adoptate și de deputați, violatorii sau proxeneții nu vor mai scăpa de închisoare
Multe dintre amendamentele la Codul penal privesc agresiunile sexuale la adresa copiilor sau adolescenților. După ce vor fi adoptate și de deputați, violatorii sau proxeneții nu vor mai scăpa de închisoare

Senatul a adoptate zilele trecute, în unanimitate, mai multe modificări ale Codului penal care vor impune pedepse mai mari cu închisoarea pentru viol în general și pentru agresiunile sexuale asupra minorilor sau traficul de minori, inclusiv pentru actele sexuale dintre majori și cei care au între 14-16 ani.

Pentru ca aceste modificări să intre în vigoare, este nevoie ca și deputații să adopte aceste amendamente, Camera Deputaților fiind cea decizională.

Principiul de la care au plecat modificările, propuse de deputata independentă Oana Bîzgan (fostă USR) și preluate în Senat de Iulia Scântei, de la PNL, a fost de ridicare a pragului minim pentru aceste infracțiuni la cinci ani. Până acum existau pedepse de 2 sau trei ani, iar verdictele finale de sub cinci ani se transformau în „închisoare cu suspendare”.

După ce a existat și o directivă a Uniunii Europene în acest sens, Senatul a adoptat modificările propuse și, după cum arată Scântei, nu au existat în comisie sau în plen împotriviri.

În România, nenumărate cazuri de viol ajunseseră să îi lase pe făptuitori în libertate la încheierea proceselor și, în cazul în care primeau pedepse de închisoare cu executare, să fie eliberați rapid, mai ales câtă vreme a funcționat recursul compensatoriu, abrogat în vara anului trecut.

Ce s-a schimbat

  • agresorii majori nu mai pot scăpa cu pedeapsa cu închisoarea cu suspendare.
  • fapta săvârșită de un major asupra unui minor sub 14 ani (act sexual sub orice formă) devine agravantă și va fi pedepsită cu închisoare de la 5 la 10 ani
  • pedeapsa pentru viol este de la 5 la 10 ani (până acum era de la 3 la 10 ani), iar forma agravantă a violului va fi pedepsită cu închisoare cu executare de la 7 la 12 ani (până acum era de la 5 la 12 ani). Dacă violul este urmat de moartea victimei, pedeapsa va fi de la 9 la 18 ani, iar până acum pragul minim era de șapte ani.
  • au fost introduse infracțiuni noi, cum ar fi violul asupra minorilor cu dizabilități
  • a apărut categoria „persoanelor cu care conviețuiește victima”, adăugată la „membrii familiei”, după mai multe cazuri de agresiuni sexuale ale partenerilor de viață/concubinilor ai unuia dintre părinți.
  • s-au extins urmările actelor sexuale ale minorilor de la „vătămări corporale” la agresiuni care „pun în pericol viața minorului sub orice formă”.
  • dacă agresorul are antecedente, pedeapsa se majorează, iar în cazul pedofiliei, creșterea pedepsei este cu o treime.
  • exploatarea sexuală a minorilor, de la recrutare la adăpostire și transportare, se pedepsește de la 5 la 10 ani, cu interzicerea unor drepturi. Cum ar fi cele parentale, pentru că au existat cazuri de prostituție a unor minore, ale căror proxeneți au fost părinții.

În ultimii nouă ani, potrivit datelor înregistrate la Consiliul Superior al Magistraturii, au existat în România 8.543 de cazuri de viol și aproape 3.000 de cazuri de „act sexual cu un minor”

În urmă cu trei ani, din toate procesele care s-au judecat pentru „act sexual cu un minor”, doar 25% din cazuri s-au finalizat cu pedepsirea agresorilor cu închisoare cu executare. 25% au primit pedepse „cu suspendare”, iar restul proceselor nici au ajuns la o sentință.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG