Linkuri accesibilitate

R. Moldova: Poliția a oprit o nouă operațiune ilegală prin care erau aduși bani cash din Rusia


Aproape 50 de pasageri au fost transportați cu autocarele la Aeroport, într-o manieră organizată, atât la plecare, cât și la revenire, când s-au întors cu bani cash.
Aproape 50 de pasageri au fost transportați cu autocarele la Aeroport, într-o manieră organizată, atât la plecare, cât și la revenire, când s-au întors cu bani cash.

Autoritățile din Republica Moldova au anunțat miercuri că au oprit un nou transport ilegal de bani cash din Rusia. Tentativa de contrabandă cu valută a implicat zeci de oameni care au călătorit la Moscova.

Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS), Inspectoratul Național de Investigații și Serviciul Vamal din Republica Moldova au deschis un dosar penal în care cercetează infracțiunea de contrabandă cu valută, în valoare de circa 130.000 de dolari.

Banii ar fi fost introduși în Republica Moldova de către pasageri care soseau de la Moscova cu două curse aeriene, prin Istanbul, la sfârșitul lunii aprilie și începutul lunii mai.

Anchetatorii spun că cei aproape 50 de pasageri au fost transportați cu autocarele în mod „centralizat” la Aeroportul din Chișinău, atât la plecare, cât și la întoarcere, când asupra lor aveau sume mari de bani cash, a transmis poliția într-un comunicat.

Poliția menționează că cei aproape 50 de cărăuși au fost implicați pentru ca autoritățile „să nu cunoască originea și scopul folosirii acestor bani”.

Fiecare pasager avea asupra lui echivalentul în dolari a până la 10.000 de euro - suma maximă care nu trebuie declarată la vamă în Republica Moldova - atunci când s-au întors de la Moscova. În schimb, ei primeau recompense între 300 și 500 de dolari, menționează polițiștii în comunicat.

Banii au fost „indisponibilizați în calitate de probă” în dosarul penal, iar telefoanele mobile ale presupușilor cărăuși au fost sechestrate „pentru cercetări”.

Pe 22 aprilie, poliția din R. Moldova a confiscat peste un milion de dolari, după revenirea de la Moscova a susținătorilor oligarhului fugar Ilan Șor, care a lansat recent blocul politic pro-rus „Victorie”.

Atunci au fost efectuate 135 de percheziții la aeroportul din Chișinău și 27 la domiciliile unor persoane vizate, într-un dosar privind finanțarea ilegală a partidelor.

Noua mișcare politică finanțată de Ilan Șor își propune să îmbunătățească relațiile cu Moscova și Uniunea Economică Eurasiatică condusă de Rusia și Comunitatea Statelor Independente (CSI) și pledează împotriva aderării Republicii Moldova la Uniunea Europeană.

Pe lângă boicotarea referendumului privind aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană, blocul „Victorie” al lui Șor își propune să câștige și alegerile prezidențiale organizate în toamnă.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

XS
SM
MD
LG