Linkuri accesibilitate

R.Moldova: Anchetă privind finanțarea ilegală de către Moscova a campaniei electorale, via Ilan Șor


Potrivit autorităților, doar în luna septembrie, peste 15 milioane de dolari ar fi fost transferați către circa 130 de mii de cetățeni moldoveni. Imagine publicată de Poliție de la una din percheziții.
Potrivit autorităților, doar în luna septembrie, peste 15 milioane de dolari ar fi fost transferați către circa 130 de mii de cetățeni moldoveni. Imagine publicată de Poliție de la una din percheziții.

Mai multe percheziţii, în urma cărora au fost confiscaţi bani şi telefoane, au avut loc joi dimineaţa în Republica Moldova într-un caz privind finanțarea ilegală a campaniei electorale cu bani de la Moscova, prin intermediul condamnatului fugar Ilan Șor.

Poliția și Procuratura Anticorupție din Republica Moldova susțin că au demantelat o rețea creată și finanțată din Rusia de oligarhul fugar Ilan Șor pentru coruperea alegătorilor înaintea scrutinului prezidențial și referendumului constituțional din 20 octombrie, scrie Radio Europa Liberă Moldova.

Anchetatorii moldoveni susțin că persoane afiliate organizaţiei criminale conduse de oligarhul fugar Ilan Şor, inclusiv din Rusia, aveau ca sarcină să racoleze oameni, contra unor sume de bani.

În schimbul banilor, cei racolați urmau să voteze la alegerile prezidenţiale din 20 octombrie cu un anumit candidat care urma să le fie indicat pe Telegram în ajunul scrutinului și împotriva integrării europene la referendum.

Potrivit anchetatorilor, numai în luna septembrie, peste 15 milioane de dolari din bănci rusești ar fi fost direcționate în conturile a peste 130 000 de cetățeni moldoveni.

Joi dimineață, anchetatorii au făcut 25 de percheziții, a anunțat șeful IGP, Viorel Cernăuțeanu, într-o conferință de presă.

„Au fost ridicate: înscrisuri de ciornă, telefoane mobile, sume de bani în diferită valută şi alte obiecte relevante pentru urmărirea penală”, au comunicat reprezentanţii poliţiei, citați de newsmaker.md.

Percheziţiile privesc acuzații de „finanţare ilegală a partidelor politice, a grupurilor de iniţiativă şi a concurenţilor electorali - săvârşită în proporţii mari, dar şi pentru spălare de bani săvârşită de un grup criminal organizat în proporţii deosebit de mari”.

„Stabilim un fenomen fără precedent pentru Republica Moldova, dar și pentru statele vecine și europene. Este vorba despre un amplu proces de finanțare și corupere, menit să perturbeze procesul electoral pe teritoriul Republicii Moldova”, a declarat Viorel Cernăuțeanu.

De asemenea, autorităţile au prezentat joi fragmente din nişte înregistrări audio care ar arăta cu ce se ocupa reţeaua lui Ilan Şor. „O să fie scris pe cine să votăm”, „Ei au decis să o susţină pe asta” - sunt câteva din extrasele prezentate.

Rețeaua ar include inclusiv persoane din Federația Rusă, care ar coordona activitatea grupării, scrie tv8.md.

  1. 130 de lideri teritoriali care coordonează activitatea grupului, strâng datele de identitate ale persoanelor recrutate și le transmit pentru deschiderea conturilor bancare în Rusia, fiind remunerați cu 250.000 ruble lunar (aproximativ 45.000 lei);
  2. 1.927 de președinți de sector care recrutează și coordonează activiștii din zonele respective, aceștia fiind plătiți cu 25.600 ruble lunar (aproximativ 4.600 lei):
  3. peste 50.000 de activiști care strâng datele de identitate ale simpatizanților, cu o remunerație similară președinților de sector:
  4. peste 70.000 de simpatizanți care sunt recompensați cu sume între 5.000 și 10.000 ruble (aproximativ 900 - 1.800 lei) pentru a vota conform instrucțiunilor primite.

Șefa Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin, a precizat că în această schemă sunt vizate mai multe partide politice care ar avea legătură cu fugarul Ilan Șor și fostul său partid.

Ilan Mironovici Șor (n. 6 martie 1987, Tel Aviv) este un afacerist milionar și politician din R.Moldova, vorbitor de limba rusă, fost primar al orașului Orhei și președinte al Partidului ȘOR, care a intrat în parlament în 2019 și 2021. A fost deputat în Parlamentul Republicii Moldova și a fost condamnat, în lipsă, la 15 ani de închisoare cu executare, pentru participarea la o operațiune de devalizare a mai multor bănci din țară.

Șor a negat acuzațiile privind finanțarea ilegală, dar a confirmat finanțarea așa-numitor ambasadori ai fundației Eurasia, care promovează propaganda Moscovei și detestă valorile europene.

Toate persoanele implicate în rețeau de cumpărare a votului de la prezidențiale sunt cercetate în stare de libertate, iar autoritățile le recomandă cetățenilor care dețin carduri bancare legate de această schemă să le predea benevol. Dacă nu o fac, riscă să devină complici și să ajungă la închisoare.

„Mesajul nostru e simplu: Nu merită să fiți implicați în așa proces. Pentru câteva mii de lei riscați cu foarte mulți bani și toate bunurile personale. [...] Legea prevede că persoanele care fac denunț referitor la activitățile ilegale, în care au participat, și se dezic de ele, pot fi eliberate de răspundere penală. Noi de asta cunoaștem foarte multe detalii, pentru că avem foarte multe persoane care cooperează cu poliția și organul de urmărire penală”, a spus Dragalin.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI
  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG