Linkuri accesibilitate

Republica Moldova | Proteste la Curtea de Apel: se reia examinarea dosarului privind secțiile de vot din străinătate


ACTUALIZARE - Magistrații Curții de Apel Chișinău au respins, joi, cererea Platformei DA de a anula decizia Comisiei Electorale Centrale (CEC) din 5 iunie cu privire la mărirea numărului de secții de vot din străinătate.

***

Curtea de Apel Chișinău reia joi, 10 iunie, examinarea plângerii depuse luni de Blocul electoral „Renato Usatîi” privind numărul secțiilor de vot deschise în străinătate. Tot la Curte se află și o plângere pe aceeași temă înaintată de partidul pro-prezidențial PAS.

Zeci de persoane, simpatizanți ai mai multor partide, s-au adunat în fața Curții, cerând ridicarea numărului de secții de la 146, la 190 - cât declara Ministerul de Externe că ar putea organiza și finanța.

Curtea își amânase lucrările pentru a aștepta decizia finală a CEC. Marți, 8 iunie, Comisia Electorală Central (CEC) și-a revizuit hotărârea, mărind de la 139 la 146 numărul de secții din străinătate. Totodată, acestea au fost redistribuite. O decizie care nu a mulțumit o serie de partide, care mizează pe votul diasporei la alegerile parlamentare din 11 iulie.

La începutul ședinței de joi, Platforma „DA” a depus o cerere de recuzarea a doi judecători. Este vorba de Ion Muruianu și Ecaterina Palanciuc, relatează Deschide.md.

Într-un interviu cu Europa Liberă, Renato Usatîi declara miercuri că „merge vorba să fie peste 50 de secții în plus în comparație cu cele care au fost la scrutinul trecut.” Președinta Maia Sandu, pe de altă parte, calificase modificările aduse de CEC drept „insuficiente și superficiale”.

Mai mult, Renato Usatîi a spus că va merge până la Curtea Supremă cu plângerea, dacă nu are câștig de cauză la Curtea de Apel: „Dacă nu vom face presiuni dure la Curtea de Apel Chișinău, ulterior la Curtea Supremă, decizia va fi în favoarea lui Dodon” a susțiut Usatîi în interviul cu Europa Liberă.

Eugen Revenco, secretarul în Ministerul de Externe care coordonează deschiderea secțiilor din străinătate declarase, încă de săptămâna trecută, tot la Europa Liberă, că Ministerul a propus 190 de secții. Iar Ministrul de Externe în exercițiu, Aureliu Ciocoi asigurase că Ministerul său poate organiza și finanța toate aceste secții, asigurări care se pare că nu au fost luate în seamă de Comisia Electorală Centrală.

Platforma DA și Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) și-au anunțat, de asemenea, intenția de a contesta în justiție decizia CEC privind deschiderea a numai 146 de secții de votare în străinătate.

*Articol preluat de pe pagina Radio Europa Liberă Moldova.

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

Multimedia

Urmările distrugerii barajului Nova Kakhovka din regiunea ucraineană Herson
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:47 0:00
XS
SM
MD
LG