Linkuri accesibilitate

Morți și pagube după un atac rusesc cu drone asupra portului Ismail


Urmările unui atac rusesc cu drone asupra orașului Ismail, regiunea Odesa. August 2023.
Urmările unui atac rusesc cu drone asupra orașului Ismail, regiunea Odesa. August 2023.

Un atac rusesc cu drone asupra infrastructurii din portul ucrainean Ismail de pe Dunăre a ucis un om și a provocat daune importante, potrivit oficialilor ucraineni. Atacul a făcut parte dintr-un raid rusesc cu drone asupra regiunilor Odesa și Hmelnițki.

Anterior, armata ucraineană a declarat că unitățile sale de apărare aeriană au doborât 15 din cele 18 drone de fabricație iraniană pe care Rusia le-a lansat asupra regiunilor ucrainene.

„Teroriștii ruși au atacat districtul Ismail cu drone timp de aproape două ore. Forțele noastre de apărare aeriană au doborât majoritatea [dronelor] Shahed, dar, din păcate, au existat lovituri”, a anunțat pe Telegram Oleg Kiper, guvernatorul regiunii Odesa, potrivit RFE/RL.

„Au atacat în mod special infrastructura portuară dunăreană. Un depozit, un elevator de cereale și camioane au fost avariate. Șoferul unuia dintre camioane a fost ucis”, a spus Kiper.

Din luna iulie, odată cu ieșirea Rusiei din acordul intermediat de ONU, care permitea trecerea în siguranță a transporturilor de cereale ucrainene din porturile Mării Negre, Ucraina și-a folosit porturile dunărene Reni și Ismail, de la granița cu România, pentru a transporta alimente către portul românesc Constanța de la Marea Neagră.

De atunci, Rusia a vizat atât Odesa, principalul port ucrainean la Marea Neagră, cât și cele două porturi dunărene cu atacuri cu drone care au provocat pagube substanțiale și au perturbat exporturile de cereale ucrainene.

Resturi ale dronelor rusești doborâte s-au prăbușit și pe teritoriul României, membră NATO.


Atacurile din 7 decembrie au avut loc în timp ce forțele ucrainene din est se confruntă cu atacuri rusești din ce în ce mai intense asupra orașului industrial Avdiivka din regiunea Donețk. Trupele ruse încearcă de câteva săptămâni să încercuiască orașul care a devenit cel mai recent simbol al rezistenței ucrainene.

Avdiivka a rămas în mâinile ucrainenilor chiar și după ce Rusia a confiscat în 2014 porțiuni mari din regiunea Donețk, inclusiv orașul Donețk, situat la doar 10 kilometri spre sud.

Forțele ucrainene au respins 34 de atacuri rusești în zona Avdiivka, mai mult de o treime din cele 91 de atacuri pe care forțele Kievului le-au respins pe întreaga linie a frontului în ultimele 24 de ore, a anunțat Statul Major General al armatei ucrainene.

Între timp, s-au intensificat și atacurile rusești asupra instalațiilor energetice ale Ucrainei, agravând condițiile umanitare din întreaga țară, au transmis oficiali ONU.

Secretarul general adjunct ONU pentru Europa, Miroslav Jenca, a spus Consiliului de Securitate al ONU pe 6 decembrie că atacurile continue ale Rusiei asupra infrastructurii civile critice a Ucrainei au dus la victime civile și că Moscova a escaladat atacurile aeriene în zone populate, inclusiv în capitala Kiev.

„Toate atacurile împotriva civililor și a infrastructurii civile trebuie să înceteze imediat”, a spus el. „Acestea sunt interzise de dreptul umanitar internațional și sunt pur și simplu inacceptabile”.

  • 16x9 Image

    Adrian Ardelean

    S-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2023. A intrat în presă în 2002 și s-a format că jurnalist la BBC World Service Romania. A lucrat mai apoi atât pentru posturi de radio și televiziune naționale ca Europa FM, Digi24, cât și pentru posturi de radio și televiziune regionale ca Transilvania LIVE, Radio Romania Cluj sau EBS Radio Cluj. Experiența lui include producerea și prezentarea de emisiuni live, jurnale de știri, dar și realizarea de analize, reportaje și documentare pe subiecte ce țin de actualitatea în economie, administrație și societate.

XS
SM
MD
LG